Fotografia de Crăciun a unui congresmen american stârnește indignare: în fața bradului, cu toți membrii familiei având arme în mâini

Data publicării:
thomas massie si membri familiei pozeaza in fata bradului de craciun cu arme mitraliera si pistoale semiautomate in maini
Fotografia de Crăciun a congresmenului american Thomas Massie a stârnit indignare Foto: Twitter Thomas Massie

Republicanul Thomas Massie, membru al Congresului american, este în centrul unui scandal, după ce a postat pe Twitter o fotografie de Crăciun care a stârnit indignarea publicului: el și alți șase membri ai familiei sunt în fața bradului, toți au în mâini arme și zâmbesc, iar comentariul care însoțește imaginea este „Crăciun fericit! PS: Dragă Moşule, să ne aduci cadou nişte muniţie!”. Chiar dacă s-a vrut, probabil, o glumă, gestul nu a fost deloc apreciat, în condițiile în care vine la câteva zile după ce patru tineri au fost uciși într-un atac armat într-un liceu din Michigan.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Thomas Massie este reprezentant al unui solid district republican din Kentucky. În fotografia postată pe Twitter, el și membrii familiei țin în mână probabil imitații de arme de foc, dar care seamănă foarte bine cu mitraliere și arme semiautomate. Conform legislației americane, arme precum mitralierele sunt rezervate armatei, forțelor de ordine și civililor care au obținut licențe speciale pentru arme fabricate înainte de mai 1986.

SUA au fost îndoliate marţi de un nou incident armat într-un liceu din Michigan, în cursul căruia un adolescent de 15 ani a luat arma cumpărată cu câteva zile în urmă de tatăl său și a ucis patru elevi. Părinţii lui au fost puși sub acuzare pentru omor involuntar și au fost arestați sâmbătă, după ce au fost căutați timp de mai multe ore. Cauțiunea stabilită este de 500.000 de dolari pentru fiecare. Ei îi oferiseră anticipat fiului lor un pistol semiautomat Sig Sauer drept cadou de Crăciun, relatează The Guardian.

În acest context, fotografia de familie a lui Thomas Massie a provocat furie, mulți acuzându-l pe republican de lipsă de empatie, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Reacții la fotografia congresmenului: „Scandalos!”, „Fetișism!”

„Scandalos!”, a reacţionat democratul John Yarmuth, în timp ce inclusiv un politician republican, Adam Kinzinger, care susține dreptul de a purta armă, a scris pe Twitter că nu este vorba de un demers în acest sens, de susținere a dreptului la port-armă, ci de „fetişism”.

Activistul Fred Guttenberg, a cărui fiică a fost împuşcată în timpul atacului de la liceul din Parkland în 2018, unul dintre cele mai grave incidente armate din şcolile din SUA, şi-a postat propriile „fotografii de familie” în semn de protest: „Una este ultima fotografie pe care am făcut-o cu Jaime, cealaltă arată locul unde este înmormântată”, a scris el.

Manuel Oliver, tatăl unei alte victime din Parkland, a declarat pentru CNN că o astfel de imagine arată „o mare parte a problemei” cu armele de foc din SUA. „Ar trebui să ne înveţe pe cine ar trebui să alegem şi pe cine nu”, a comentat el.

Autorul atacului din Michigan primise o armă drept cadou de Crăciun de la părinții săi

Atacul armat de la liceul din Michigan, care s-a petrecut la 30 noiembrie, s-a soldat cu cele mai multe victime în rândul celor 130 de astfel de incidente care au avut loc anul acesta în şcolile din SUA, potrivit organizaţiei Everytown For Gun Safety. Autorul, Ethan Crumbley, în vârstă de 15 ani, este acuzat de terorism și crimă și va fi judecat ca un adult, riscând închisoarea pe viață. 

Cu patru zile înainte de atac, Ethan își însoțise tatăl la un magazin de arme, unde James Crumbley a cumpărat un pistol de 9 mm. Ethan a postat fotografii ale armei pe rețelele sociale, scriind: „Tocmai mi-am primit astăzi noua bijuterie” și a adăugat un emoji cu o inimă. A doua zi, mama sa a spus într-o postare că fiul ei s-a dus cu tatăl la un poligon de tragere „ca să testeze noul său cadou de Crăciun”.

În dimineața atacului, o profesoară descoperise o hârtie cu desene făcute de Ethan care înfățișau un pistol, un glonț și o figură sângerând. Pe bilet mai scria:  „sânge peste tot”, „de ce viața e inutilă” și „gândurile astea nu-mi dau pace - ajutor!” Ethan le-a spus consilierilor școlari că desenele erau pentru un joc video pe care îl concepea, pentru că dorește să urmeze o carieră în domeniul designului de jocuri video. Soții Crumbley au fost chemați imediat la școală și au fost sfătuiți să îl ducă pe Ethan la consiliere în termen de 48 de ore. Părinții s-au împotrivit ideii de a-și lua fiul acasă, nu i-au căutat în rucsac și nu l-au întrebat despre armă. Câteva ore mai târziu a avut loc carnajul, a arătat procuroarea de caz.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri