Trudeau a cerut Indiei să „coopereze” cu investigația despre liderul Sikh asasinat, dar încă refuză să facă publice dovezile

Data publicării:
Justin Trudeau
Justin Trudeau, prim-ministrul guvernului Canadei. Foto: Profimedia Images

Prim-ministrul guvernului Canadei, Justin Trudeau, a cerut Indiei, joi, să coopereze cu investigația în privința asasinării liderului separatist Sikh din British Columbia, în ciuda scandalului diplomatic în desfășurare între cele două țări, relatează Reuters. Totuși, Trudeau a refuzat să dea detalii despre dovezile pe care le are privind presupusa implicare a guvernului indian în asasinat.

Conform CBC News, guvernul canadian are informații solide după o investigație de luni de zile în ce privește asasinatul lideurlui Sikh. Trudeau a spus, luni, că guvernul său are informații „credibile” că India este implicată în asasinarea lui Hardeep Singh Nijjar, un lider al comunității Sikh. Bărbatul în vârstă de 45 de ani era cetățean canadian.

Aliații tradiționali ai Canadei au adoptat o abordare reticentă în această privință, mai ales după reacția furioasă a Indiei, care a emis inclusiv avertizări de călătorie în Canada și a blocat accesul cetățenilor canadieni la vize.

Analiștii spun că atitudinea reticentă a aliaților Canadei ține de faptul că SUA și alții văd India ca pe o posibilă contrapondere la influența în creștere a Chinei.

„Nu punem la îndoială faptul că India este o țară a cărei importanță este în creștere și cu care trebuie să continuăm să cooperăm. Nu încercăm să provocăm sau să cauzăm probleme. Dar nu tolerăm să se pună la îndoială importanța domniei legii și importanța protejării canadienilor”, a spus Trudeau.

Relațiile indo-canadiene continuă să se înrăutățească

Conform raportului CBC, care citează surse din guvernul canadian, niciun oficial indian nu a negat acuzațiile, întrebați fiind în spatele ușilor închise.

Unele dintre informații au fost puse la dispoziție de un aliat rămas neidentificat din cadrul Five Eyes, o rețea de schimb de informații care include SUA, Marea Britanie, Canada, Australia și Noua Zeelandă.

SUA este, de asemenea, în legătură și cu Canada și cu India în ce privește acesta caz, a spus Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui Biden, fapt ce a confirmat pentru prima oară că SUA discută și cu oficiali indieni în privința situației.

„Nu există niciun fel de excepție pentru ceva de acest gen. Este ceva ce ne îngrijorează, ceva ce luăm foarte în serios”, a spus Sullivan.

Președintele Joe Biden și alți membri ai Five Eyes au adus în discuție problema asasinatului de față cu premierul indian în timpul summit-ului G20 de luna aceasta, conform relatărilor FT.

Ministerul indian de externe a transmis că nu a primit încă nicio informație specifică de asasinat de la guvernul Canadei.

„Fiind o țară cu un sistem judiciar puternic și independent permitem acestor procese juridice să se desfășoară cu integritate deplină”, a răspuns Trudeau atunci când a fost întrebat dacă va face publice informațiile pe care le are.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri