În ce condiții ar putea fi afectați românii din Marea Britanie după victoria conservatorilor. Explicația unui politolog

Data actualizării: Data publicării:
oameni marea britanie londra ploaie getty
Foto: Getty Images

Peste 400 de mii de români muncesc și trăiesc în Marea Britanie, iar odată cu victoria conservatorilor, Brexitul intră în linie dreaptă. Politologul Cristian Pârvulescu a explicat la Digi24 în ce condiții pot fi afectați de rezultatele alegerilor parlamentare.

Victoria conservatorilor înseamnă Brexit, înseamnă că pe 31 ianuarie, Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană și de aici încolo lucrurile vor evolua în funcție de situatia internă din țară.

În acest moment, Boris Johnson este câștigător categoric. Partidul Laburist și partidul Liber-Democrat vor trebui sa-si schimbe liderii. Pardiului Liber-Deomocrat nu a reușit nici măcar să-și îmbunătățească scorul, iar liderul lui a pierdut în colegiul în care a candidat.

Se întrevede o situație destul de complicată în Scoția, unde Partidul Național Sccoțian are un câștig de 13 mandate. Pare să fie clară susținerea pentru acest partid care este în favoare independenței Scoției. Deci lucrurile par să fie clare în favoare lui Boris Johnson și a Brexitului, dar pot să meargă și pe linia unei independențe a Scoției.

În ceea ce privește situația economică, probabil că evoluția va fi în primul moment, datorită emoției, negativă, urmând apoi să se echilibreze.

Negocierile care s-au purtat între echipa lui Johnson și Comisia Europeană fac ca românii din Marea Britanie să nu aibă de suferit, dar în continuare rămân multe necunoscute. Ceea ce a ieșit clar din alegerile de ieri e că un val de naționalism a prins foarte multe colegii și că acest naționalism poate să influențeze politica viitoare”, explică Cristian Pârvulescu.

„Boris Johnson a gândit foarte bine campania. Este prima dată din 1923 când o campanie și alegerile se desfășoară în decembrie și a fost un succes evident si în ceea ce privește prezența la vot.

Câmpul anti-Brexit este în mometul de față stupefiat, șocat, asta e termenul pe care îl folosește presa britanică, iar Boris Johnson are la dispoziție o lună de zile pentru că organizează ieșirea politică pentru că cea negociată există deja.

Deși sunt niște cadre care au fost stabilite, sunt în continuare chestiuni legate de interpretare. În ceea ce privește interpretarea pot exista unele probleme. Naționalismul ar putea influența interpretarea acelor articole, acelor reglementări stabilite cu UE”, adaugă Cristian Pârvulescu, politolog.

Redactor: C.T.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri