Sari la conținut

Noua Comisie Europeană a depus jurământul

Prin acest jurământ, comisarii europeni se angajează să respecte toate tratatele Uniunii Europene, să fie independenţi faţă de guvernele naţionale şi să urmărească doar interesul blocului comunitar.

Corina Crețu, comisar pentru dezvoltare regională, a postat pe contul de Twitter jurământul pe care l-a depus:

La rândul său, comisarul pentru justiție, Vera Jourova, din Cehia, și-a postat pe Twitter o fotografie alături de Corina Crețu:


Primul scandal al comisiei Juncker

Comisia Juncker şi-a început la 1 noiembrie mandatul de cinci ani şi a avut deja de trecut un test important: moţiunea de cenzură din Parlamentul European. Comisia a supravieţuit acestui vot, dar scandalul LuxLeaks, care a dus la această moţiune, încă nu s-a stins şi Jean-Claude Juncker este în centrul atenţiei. În ajunul jurământului au apărut noi dezvăluiri despre avantajele fiscale pe care Luxemburgul le-a oferit pentru sute de companii multinaţionale în perioada 2002-2010, când Juncker era prim-ministru. În ultimele documente apărute pe Internet apar numele unor companii mari, precum Skype, Walt Disney şi Invista, cu care Marele Ducat ar fi încheiat acorduri fiscale pentru a le reduce impozitele.

Potrivit economiştilor, această practică ar fi păgubit unele statele europene cu miliarde de euro. În total, guvernul din Luxemburg ar fi avut înţelegeri secrete cu 350 de companii multinaţionale.

Jean-Claude Juncker a negat că ar fi luat vreo măsură care să faciliteze crearea unui sistem de evaziune fiscală în Uniunea Europeană.