Referendum în Marea Britanie | A fi sau a nu fi în UE? Corespondențe din Londra și Gibraltar

brexit castel

FOTO: Gulliver/GettyImages

ACTUALIZARE 21:30. La Londra, pe malul Tamisei, Sanda Nicola a stat de vorbă cu jurnalistul Christian Mititelu şi cu Radu Cinpoeş, şef catreda de Ştiinţe Politice Kingston University:

ACTUALIZARE 20:00. Plouă puternic în Londra, în estul şi sud-estul Angliei. În capitală, două secţii de votare au fost inundate. Dar procesul de vot continuă, urmărit cu mare atenţie de 450.000 de europeni. Printre ei şi românii, cei care reprezintă, după polonezi, a doua mare comunitate etnică din Regat provenită din UE. La Londra, Sanda Nicola şi invitatul său, Daniel Furculeşteanu, expert în recrutarea forţei de muncă, au discutat despre ce aşteaptă şi ce-i aşteaptă pe români.

ACTUALIZARE 19:20. În Gibraltar, în faţa celor 14 secţii de votare s-au format cozi încă de dimineaţă. Nu au fost cozi de zeci de oameni, dar britanicii din Mediterana au mers conştiincioşi să voteze. Şi au aşteptat în linişte să le vină rândul. Iar marea lor majoritate spune că a votat pentru rămânerea în Uniunea Europeană. Ciprian Bălţoiu a stat de vorbă cu alegătorii din Gibraltar.

 

ACTUALIZARE 16:10 Se votează deja de șapte ore la Londra. Rezultatele concludente vor fi cunoscute mâine dimineață, în jurul orei 9:30, ora României. Sunt 382 de centre de votare, iar rezultatele din marile orașe vor veni începând cu ora 4:00 dimineață, ora României, transmite Sanda Nicola:


ACTUALIZARE 15:30 Ciprian Bălțoiu, corespondentul Digi24 în Spania, a stat de vorbă cu britanicii care au mers să voteze în Gibraltar. Iată ce a aflat: 

ACTUALIZARE 12:20 Românii care muncesc legal în acest moment în Marea Britanie nu vor fi afectați deocamdată de o eventuală decizie de ieșire din UE, explică Cristina Eremia, reprezentant al unei firme de recrutare de forță de muncă pentru Marea Britanie. Sunt însă alți conaționali - poate 10.000 - pentru care e imperios necesar să-și facă forme legale de ședere.


ACTUALIZARE 12:10 Estul și sud-estul Marii Britanii sunt considerate ca fiind preponderent pro-Brexit. Întâmplător, în aceste regiuni plouă foarte tare și este de văzut cum se vor mobiliza alegătorii, relatează trimisul special al Digi24 la Londra, Sanda Nicola: 


ACTUALIZARE ORA 11:30 Și în Gibraltar 24.000 de cetățeni britanici au dreptul de a se pronunța la acest referendum. Pare un număr insignifiant raportat la masa alegătorilor din Marea Britanie, dar pentru cetățenii acestei enclave britanice este crucial să rămână în UE. Presa scrie în ultimele zile că Spania va face tot ce poate pentru a recuceri acest teritoriu, în cazul unui Brexit, relatează Ciprian Bălțoiu, corepondentul Digi24:

ACTUALIZARE ORA 9:00 S-au deschis urnele de vot. Primele rezultate ale scrutinului sunt așteptate în cursul nopții, în jurul orei 2:30, ora României. Nu vor fi sondaje la ieșirea de la urne, iar aceste prime rezultate ar urma să vină din Sunderland, unul dintre fiefurile pro-Brexit. Despre contextul și semnele de întrebare ale acestui referendum relatează Sanda Nicola, trimisul special al Digi24 la Londra:


Din numărul total de persoane cu drept de vot, cele mai multe sunt din Anglia - 38,96 milioane. Anglia este urmată de Scoţia - 3,99 milioane, Țara Galilor - 2,27 milioane, Irlanda de Nord - 1,26 milioane și Gibraltar – 24.117.

Cea mai mare circumscripţie este Birmingham - 700.000 de alegători, iar cea mai mică - Insulele Scilly, cu doar 1.700 de alegători.

Majoritatea sondajelor indică un avantaj de doar câteva procente pentru tabăra anti-Brexit, dar sunt și cercetări sociologice favorabile taberei care susține ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, asta în condițiile în care în jur de 10% la sută dintre alegători s-au declarat nehotărâţi.

Votanții vor primi un singur buletin de vot pe care este scrisă întrebarea: „Regatul Unit ar trebui să rămână membru al Uniunii Europene sau să părăsească Uniunea Europeană?”.

Toți cei care au drept de vot la alegerile generale parlamentare în Regatul Unit pot vota la referendum, inclusiv britanicii, irlandezii și cetățenii din Commonwealth care au împlinit vârsta de 18 ani și care sunt rezidenți în Regatul Unit.

Au drept de vot, de asemenea, cetățenii Regatului Unit care sunt rezidenți peste hotare și care au fost trecuți în registrul de vot parlamentar în ultimii 15 ani, precum și cetățenii irlandezi care s-au născut în Irlanda de Nord și au fost înregistrați să voteze în Irlanda de Nord în ultimii 15 ani. Pot, totodată, să voteze britanicii și cetățenii din Gibraltar care au drept de vot la alegerile pentru Parlamentul European.

Referitor la voturi și la numărarea lor, Comisia electorală spune că regulile referendumului nu prevăd o renumărare la scară națională a voturilor în nici un fel de circumstanțe. Orice cerere de renumărare a voturilor va avea loc la nivel local și aceasta se va stabili de către Counting Officer. Se așteaptă ca renumărări locale să aibă loc mai degrabă în cazul în care a fost identificată o anumită problemă în cadrul procesului de numărare într-un centru decât atunci când s-a încheiat centralizarea.

Rezultatul referendumului național poate fi contestat doar pe cale judiciară și o cerere în acest sens trebuie depusă în termen de șase săptămâni, informează Agerpres.

Cum s-a ajuns aici

Nu este primul referendum de acest gen. În 1975, locuitorii Regatului Unit au fost chemați la urne și 67% dintre cei care au votat s-au pronunțat pentru rămânerea în Comunitatea Economică Europeană.

Din ce în ce mai mulți britanici consideră, însă, că modul în care se iau deciziile în Uniunea Europeană a subminat de-a lungul timpului democrația parlamentară din Regat, motiv pentru care văd în ieșirea din UE singura cale de recâștigare a suveranității.

„Trebuie ca parlamentele naționale să aibă un rol mai mare și mai semnificativ. În opinia mea nu există un singur popor european. Parlamentele naționale sunt și vor rămâne adevărata sursă de legitimitate democratică și de responsabilitate în Uniunea Europeană”, spunea premierul David Cameron, în discursul de la începutul lui 2013 în care anunța organizarea unui referendum.

În pregătirea referendumului de astăzi, premierul David Cameron a renegociat termenii rămânerii Marii Britanii în UE și spune că a obținut un „statut special” pentru Regat. Acordul cu care șeful Guvernului de la Londra speră să împiedice Brexitul limitează jurisdicția Băncii Centrale Europene la instituțiile bancare din zona euro, oferă mai multă putere parlamentelor naționale și descurajează imigrația .

Două tabere, două viziuni

BRITAIN STRONGER IN EUROPE. Tabăra celor care consideră că viitorul Regatului Unit este în UE e condusă de fostul CEO al Marks and Spencer, lordul Stuart Rose. Alături de el sunt, printre alții, premierul David Cameron, liderul laburist Jeremy Corbyn și majoritatea parlamentarilor din partidul său.

Potrivit BBC, cei care se opun Brexitului au strâns pentru campanie aproape 7 milioane de lire sterline, dintre care 2,3 milioane au fost donate de Lordul Sainsbury, cunoscutul magnat al supermarketurilor.

Principalele argumente:

 • Beneficiliile economice are apartenenței la UE depășesc, în mod clar, costurile.
 • Nivelul taxelor plătite de imigranți, în special de cei din UE, este mai mare decât nivelul beneficiilor.
 • Apartenența la Europol permite Regatului Unit să facă schimb de informații și să combată criminalitatea transfrontalieră.
 • Influența Marii Britanii pe scena internațională s-ar diminua dacă ar părăsi UE.
 • UE se asigură că bunurile importante respectă standardele de calitate europene.
 • Mulți fermieri britanici vor intra în falimentul fără fondurile UE.

Brexitul va genera un șoc economic și va încetini ritmul de creștere a economiei britanice.

VOTE LEAVE. Tabăra celor care vor ieșirea din UE îl are în centru pe fostul primar al Londrei, Boris Johnson. Alături de el au venit și o serie de grupări precum Farmers for Britain și Muslims for Britain. Liderul UKIP, Nigel Farage, nu face parte din VOTE LEAVE, el și partidul său preferând să aibă o campanie separată pentru susținerea Brexit.

Boris Johnson și aliații săi au strâns aproximativ 2,7 milioane de lire sterline, cel mai mare donator fiind omul de afaceri Patrick Barbour, care a oferit 500.000 de lire.

Principalele argumente:

 • Dacă Regatul Unit ar părăsi blocul comunitar, miliarde de lire ar deveni disponibile pentru finanțarea altor priorități.
 • Serviciile publice sunt suprasolicitate din cauza numărului mare de imigranți.
 • Teroriștilor le e mai ușor să ajungă în Marea Britanie pentru aceasta este în UE.
 • Calitatea de membru al NATO și al Consiliului de Securitate ONU sunt mai importante pentru securitatea Regatului Unit decât apartenenţa la UE.
 • Birocrația din UE face ca bunurile și serviciile să fie mai scumpe.
 • Contribuția la bugetul Politicii Agricole Comune este mai mare decât fondurile primite de fermierii britanici.
 • Guvernul de la Londra va putea negocia de unul singur în relațiile comerciale cu alte state. 
David Cameron și-a pus în joc cariera

Pe termen scurt, o victorie a taberei care susține ieșirea Marii Britanii din UE ar însemna, în primul rând, sfârșitul carierei de premier a lui David Cameron, potrivit jurnaliștilor de la Financial Times. Ar urma o perioadă de incertitudine și de tensiuni pe scena politică internă, dublată de o scădere a influenței Regatului Unit pe plan global.

În plus, capacitatea Guvernului de la Londra de a combate terorismul și crima organizată va scădea.

Chiar dacă a anunțat că nu va demisiona dacă alegătorii se vor pronunța în favoarea ieșirii Marii Britanii din UE, premierul David Cameron va avea probleme în a-și menține poziția în această situație, a apreciat, la Digi24, jurnalistul Christian Mititelu, fostul coordonator al secției BBC în limba română.

Avantajul lui David Cameron este că în Parlament există o majoritate în favoarea rămânerii îm Uniunea Europeană. „Totul trece prin reprezentații poporului, care sunt cei din parlament. Referendumurile sunt un lucru excepțional, în general nu se țin, au un rol consultativ. Dar e foarte greu, dacă ai pierdut un referendum, să încerci să mergi împotriva acestui rezultat. Dar cred ca Parlamentul va decide în ultimă instanță și, probabil, vor urma nesfârșite încercari de a eluda verdictul Brexit, daca va fi Brexit, și de a găsi o soluție de a prelungi situația sau de a ajunge la o formulă prin care să se țină un nou referendum definitv, lucru care mi se pare foarte riscant”, a adăugat Christian Mititelu. 

Citiți și:

BREXIT | Premierul britanic: Suntem mai în siguranţă în Uniunea Europeană

SCENARII. Ce se întâmplă dacă Marea Britanie iese din Uniunea Europeană

BREXIT Cât de suverană este Marea Britanie ca stat membru UE

Corespondență de la Londra. Sondaje contradictorii privind Brexit

Referendum în UK | Perspectiva muncitorului român

Brexit| Politicienii români despre referendumul din Marea Britanie

BREXIT În UE sau în afara ei? Cele două tabere și principalele lor argumenteUrmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digi24.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level, m2digi24ro, stickyCookie
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Instagram instagram.com Vezi politica de confidenţialitate
csrftoken, ds_user_id, ig_did, ig_cb, mcd, mid, rur, shbid, shbts, urlgen
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cx_profile_timeout, cx_profile_data
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
Trimite
Vezi politica de confidențialitate