Viorica Dăncilă, salvată la Bruxelles de problemele de integritate ale candidatului francez pentru funcția de comisar european

Data publicării:
viorica dancila si ursula von der leyen
Foto: Facebook/Viorica Dăncilă

România nu este singura țară al cărei candidat pentru o poziție de comisar european are probleme, după ce parlamentarii europeni nu au ajuns la un acord în cazul Sylvie Goulard, candidatul Franței. Comisia i-a cerut clarificări suplimentare despre banii primiți de la Institutul Berggruen din SUA și despre dosarul de la OLAF. Din situația incertă a lui Goulard are de câștigat Viorica Dăncilă care a întârziat deja desemnarea candidatului din partea României, prin propunerea unor persoane cu probleme. Audierile ar trebui finalizate în următoarele două săptămâni, pentru că la 1 noiembrie noua comisie să își poată începe activitatea.

„Atâta timp cât există alți comisari care nu au primit undă verde și vor trebui să revină la o a doua audiere, nu este o presiune foarte mare. Dar, sigur că, cu cât trece mai mult timp, cu atît nevoia de a prezenta un candidat sau o candidată ireproșabilă care să treacă din prima, e mai mare. În plus, până să avem un comisar care să fi trecut de Parlament, riscăm să pierdem portofoliul”, a declarat europarlamentarul PNL, Siegrfied Mureșan pentru Digi24.ro

Până în acest moment, Viorica Dăncilă nu a transmis oficial propunerile validate în ultima ședință a social democraților, Dan Nica și Gabriela Ciot. Propunerile nu au fost transmise nici măcăr Parlamentului României, susțin surse parlamentare. După ce Parlamentul este informat, propunerile de candidați trebuie audiate în comisiile de specialitate și după această etapă vor fi trimise la Bruxelles, așa cum i-a cerut președintele desemnat Ursula von der Leyen.

La Bruxelles continuă audierile candidaților propuși pentru a prelua un portofoliu de comisar european. După ce Rovana Plumb a fost respinsă de Comisia JURI, candidatului francez i s-au cerut miercuri clarificări suplimentare. De asemenea, de comisiile din Parlamentul European trebuie să treacă și noua propunere a Ungariei, după ce Laszlo Trocsanyi, candidatul pentru funcţia de comisar european pentru Extindere şi politica de vecinătate, a fost respins. Noua propunere este ambasadorul Ungariei la Bruxelles, Oliver Varhelyi.

Redactor: Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri