Un britanic a cumpărat un candelabru cu 250 de lire sterline. Acum se vinde cu milioane de lire

Data publicării:
iacometti-chandelier
Un britanic a cumpărat un candelabru cu 250 de lire sterline. Acum se vinde cu milioane de lire. Foto: Christie's

Un candelabru „rar și prestigios” cumpărat de un pictor englez cu 250 de lire sterline în anii 1960 ar putea fi vândut acum cu milioane de lire, relatează The Independent.

John Craxton a bănuit că neobișnuitul candelabru este opera sculptorului Alberto Giacometti încă de când l-a văzut la un magazin de antichități din Londra. Fabricat la sfârșitul anilor 1940, candelabrul este scos la vânzare la casa de licitații Christie’s în februarie.

Piesele lui Giacometti, un celebru sculptor elvețian, sunt printre cele mai scumpe obiecte vândute la licitații.

Michelle McMullan, o reprezentantă a Christie’s, a spus că piesa are o valoare estimată între 1,5 milioane și 2,5 milioane de lire sterline.

Cel mai bun preț obținut pentru un candelabru Giacometti a fost de 7,6 milioane de lire sterline în 2018, pentru o piesă de bronz din 1949, a spus ea.

Caxton, care a murit în noiembrie 2009, a văzut candelabrul într-un magazin de pe Marylebone Road, în centrul Londrei, în anii 1960. El a bănuit că fusese comandat de răposatul său prieten, colecționarul de artă Peter Watson, și l-a pus în casa lui Londra, unde a stat timp de cinci decenii.

Autenticitatea candelabrului a fost pusă la îndoială în Marea Britanie în 2015, iar moștenitorii lui John Craxton au început un proces îndelungat pentru a demonstra că este o lucrare legitimă.

Aston Lark, un broker de asigurări din Londra, a dus piesa la Fondation Giacometti din Paris pentru verificare, în decembrie 2021.

„A fost o operațiune de securitate majoră transportul candelabrului către și dinspre Paris, dar a meritat efortul. Candelabrul este acum considerat printre cele mai importante sculpturi suspendate ale lui Alberto Giacometti”, a spus Julie Webb, directorul pentru clienți privați al brokerului.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri