Un serviciu secret din SUA investighează sute de fenomene aeriene neidentificate.”Luăm foarte în serios intruziunile în spaţiul nostru”

Data publicării:
obiect zburator neidentificat
Obiect zburător neidentifcat, surprins în decembrie 2020. Foto: Profimedia Images

Departamentul Naţional de Informaţii din Statele Unite examinează peste 500 de semnalări ale unor obiecte zburătoare neidentificate. Asupra unora dintre acesea s-a dovedit că era vorba de drone și baloane, însă în cazul a circa 250 de fenomene aeriene natura lor rămâne încă necunoscută, informează Agerpres care citează AFP.

Cel puţin 247 fenomene aeriene neidentificate au fost semnalate după precedentul raport al Direcţiei Serviciului de Informaţii (DNI) din iunie 2021, care anunţase, pe atunci, că studia deja 144 de dosare de acest tip.

Acelui număr i s-au adăugat 119 de cazuri de apariţii misterioase aeropurtate, extrase din vechi arhive acumulate în ultimii 20 de ani, iar numărul total al incidentelor analizate este de 510, potrivit noului raport.

Cele mai multe dintre noile fenomene au fost observate de piloţi din US Navy şi din US Air Force, notează DNI.

Dintre aceste incidente, aproape 200 aveau o explicaţie cât se poate de banală. Ele ar fi fost cauzate de baloane, drone şi de poluarea aeriană (păsări, evenimente meteorologice şi pungi de plastic care pluteau în aer, fiind purtate de vânt).

Însă altele nu au nicio explicaţie, potrivit sintezei DNI, versiunea neconfidenţială a raportului prezentat Congresului american.

Acestea din urmă fac obiectul unei examinări aprofundate din partea Pentagonului, agenţiilor de informaţii americane şi NASA, însă nu din cauza îngrijorărilor legate de prezenţa unor vehicule extraterestre, ci din cauza temerilor privind capacităţi de spionaj necunoscute ale unor ţări rivale.

"Fenomenele aeriene neidentificate continuă să reprezinte un risc pentru securitatea aeriană şi prezintă o potenţială ameninţare de culegere de informaţii" de către ţări inamice, subliniază noul raport.

În iunie 2022, NASA a anunţat începerea unei anchete de mai multe luni despre prezenţa acestor obiecte, care se deplasează, de exemplu, într-o manieră anormală sau prea rapidă în atmosfera terestră şi care nu pot fi explicate cu ajutorul nivelului actual de cunoştinţe ştiinţifice.

La rândul său, Pentagonul a înfiinţat în noiembrie 2021 un birou responsabil cu colectarea şi analizarea cumulată a informaţiilor despre OZN-uri în faţa presiunii crescute din partea Congresului american pe marginea acestui subiect.

Washingtonul se declară îngrijorat mai ales de capacităţile de spionaj ale Chinei cu ajutorul dronelor şi al altor mijloace aeropurtate.

"Noi luăm foarte în serios semnalările privind intruziunile în spaţiul nostru terestru, maritim şi aerian şi le analizăm pe fiecare dintre ele", a declarat joi generalul Pat Ryder, purtător de cuvânt al Pentagonului, într-un comunicat.

Editor : D.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri