Volodimir Zelenski l-a asigurat pe Emmanuel Macron că Ucraina nu va răspunde provocărilor Rusiei

Data publicării:
volodimir zelenski vorbind la telefon
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit la telefon cu Emmanuel Macron Foto: president.gov.ua

Preşedintele Volodimir Zelenski a vorbit din nou, sâmbătă seara, la telefon, cu președintele francez Emmanuel Macron pe care l-a asigurat că Ucraina nu va răspunde provocărilor ruseşti din estul Ucrainei şi că Kievul este dispus să discute cu Moscova. Convorbirea dintre Zelenski și Macron vine înaintea unei discuții așteptate duminică între Macron și președintele rus Vladimir Putin.

Potrivit administraţiei prezidenţiale franceze, Volodimir Zelenski i-a comunicat lui Emmanuel Macron că este decis să nu riposteze la provocările separatiștilor care au loc la granița cu teritoriile separatiste din estul Ucrainei.

Palatul Elysee menționează, de asemenea, cele mai recente eforturi de „evitare a unui conflict major în Ucraina”, inclusiv o conversaţia între preşedinţii Emmanuel Macron şi Vladimir Putin, programată să aibă loc duminică, scrie AFP, preluată de Agerpres.

La rândul său, preşedintele Ucrainei a informat pe Twitter că a avut o convorbire telefonică „urgentă” cu preşedintele Franţei, cu care a discutat despre posibile „modalităţi de detensionare imediată şi de reglementare politico-diplomatică” a conflictului din estul Ucrainei.

„Am informat despre agravarea situației de pe linia frontului, pierderile noastre, bombardamentele asupra unor policieni și jurnaliști străini”, a scris Volodimir Zelenski pe Twitter, referindu-se la incidentul care a avut loc sâmbătă în estul Ucrainei, când un grup de jurnaliști, inclusiv de la agenția franceză AFP și de la CNN, au fost atacați cu mortiere în timp ce îl însoțeau pe ministrul ucrainean de interne pe linia frontului.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Noua convorbire între Macron și Zelenski are loc în condițiile în care SUA și aliații lor insistă că Rusia se pregătește de un atac asupra Ucrainei, iar Putin și Macron vor vorbi din nou, duminică, la telefon.

„Macron a devenit persoana cu care Putin a vorbit cel mai des în ultimele zile”, notează agenția rusă Ria Novosti, în condițiile în care cei doi președinți au vorbit la telefon și în urmă cu o săptămână, după ce liderul de la Elysee fusese primit la Kremlin la 7 februarie, iar anterior mai avusese câteva conversații telefonice în încercarea - fără succes - de a detensiona criza dintre Occident și Moscova legată de Ucraina.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri