Volodimir Zelenski s-a întors din Turcia cu cinci comandanți capturați la uzina Azovstal din Mariupol

Data actualizării: Data publicării:
AZOVSTAL 3
Volodimir Zelenski s-a întors acasă după o vizită în Turcia şi i-a adus cu el pe cinci comandanţi ai fostei garnizoane ucrainene din Mariupol, care au rămas în Turcia în acord cu termenii unui schimb de prizonieri cu Rusia FOTO: Ucraina24

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, s-a întors în țară după vizita în Turcia cu cinci comandanți ai fostei garnizoane de la uzina Azovstal din Mariupol, care au fost nevoiți să trăiască în Turcia, în conformitate cu termenii unui schimb de prizonieri cu Rusia, convenit în 2022, transmite Reuters.

Cei cinci comandanți au fost întâmpinați cu ovații în piața din Liov, potrivit unui videoclip dat publicității de Ucraina24. Unul dintre aceștia a dat de înțeles într-o conferință de presă că vor lupta în continuare pentru eliberarea țării: "Încă ne vom spune cuvântul în luptă".

Comandanţii, consideraţi adevăraţi eroi în Ucraina, au condus apărarea portului Mariupol, cel mai mare oraş ucrainean capturat de Rusia în timpul invadării ţării vecine. Mii de civili au fost ucişi în interiorul oraşului atunci când forţele ruse au supus Mariupolul unui asediu masiv timp de trei luni.

Volodimir Zelenski s-a întors acasă după o vizită în Turcia şi i-a adus cu el pe cinci comandanţi ai fostei garnizoane ucrainene din Mariupol, care au rămas în Turcia în acord cu termenii unui schimb de prizonieri cu Rusia FOTO: Ucraina24

Militarii ucraineni, care se ascundeau în tunele şi buncăre aflate sub uzina Azovstal, au primit în cele din urmă ordin de la Kiev să se predea, în mai anul trecut. Rusia i-a eliberat pe unii dintre ei în septembrie într-un schimb de prizonieri mediat de Ankara conform căruia comandanţii respectivi trebuiau să rămână în Turcia până la finalul războiului, tranmsite Agerpres.

AZOVSTAL 2
Volodimir Zelenski s-a întors acasă după o vizită în Turcia şi i-a adus cu el pe cinci comandanţi ai fostei garnizoane ucrainene din Mariupol FOTO: Ucraina24

''Militarii ucraineni Denis Prokopenko, Sviatoslav Palamar, Serhii Volinski, Oleh Homenko, Denis Şleha. În sfârşit vor fi alături de rudele lor'', a scris şeful statului ucrainean pe Telegram.

''Revenim acasă din Turcia şi aducem eroii acasă'', a spus Zelenski, care vineri s-a întâlnit cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, la Istanbul.

AZOVSTAL 3
Cei cinci comandanţi ai fostei garnizoane ucrainene din Mariupol FOTO: Ucraina24

Volodimir Zelenski nu a oferit detalii privind motivele pentru care cei cinci comandanţi au primit permisiunea de a reveni acum în ţara lor.

Rusia s-a declarat ultragiată și trădată de către Turcia.

"Întoarcerea din Turcia în Ucraina a șefilor grupării teroriste Azov este o încălcare a condițiilor înțelegerii. Încălcarea a fost făcută atât de partea turcă, cât și de cea ucraineană. Conform înțelegerii, șefii Azov trebuiau să rămână în Turcia până la încheierea conflictului. Rusia nu a fost informată de către nimeni despre predarea șefilor grupării teroriste", a declarat Dmitri Peskov pentru Ria Novosti

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri