Ziarul Süddeutsche Zeitung, acuzat de antisemitism după publicarea unei caricaturi a lui Netanyahu

Data publicării:
netanyahu-suddeutsche-zeitung-tw

Cotidianul de centru-stânga german Süddeutsche Zeitung a publicat o caricatură a premierului israelian Benjamin Netanyahu care aminteşte de „propaganda” nazistă, a apreciat însărcinatul cu lupta împotriva antisemitismului în Guvernul german Felix Klein, relatează AFP, citată de News.ro.

Acest desen a fost publicat marţi, la o zi după ce armata israeliană a ucis 59 de palestinieni, şi îl înfăţişează pe şeful Guvernul israelian, iar în fundal inscripţia „Eurovision Song Contest", o trimitere la concursul Eurovision, câşigat sâmbătă de reprezentanta Israelului, ţară care urmează să-l organizeze anul viitor.

Netanyahu ţine într-o mână un microfon, iar în alta o rachetă cu steaua lui David pe ea şi spune „anul viitor la Ierusalim”, o expresie celebră, care marchează dorinţa evreilor de a se întoarce la Ierusalim după Exod.

„Asocieri de idei de nesusţinut ce amintesc propaganda naţional-socialistă sunt dezvăluite aici”, a declarat pentru tabloidul Bild Felix Klein, care ocupă de la începutul lui mai funcţia nou înfiinţată de delegat cu lupta contra antisemitismului în Guvernul cancelarului Angela Merkel.

„Caricaturile trebuie să ironizeze şi să provoace, dar în acest caz s-a încălcat o linie roşie”, a denunţat el, apreciind că desenul are „rezonanţe antisemite clare”.

„Printr-un desen atât de lipsit de gust sunt devalorizate toate criticile justificate faţă de acţiunile Guvernului israelian”, a adăugat Klein, citat pe site-ul tabloidului.

Publicarea acestei caricaturi a fost foarte criticată pe reţele de socializare în Germania, o ţară marcată în continuare de genocidul unor evrei din Europa comis de către nazişti în al Doilea Război Mondial.

„Publicarea acestei caricaturi a fost o eroare”, pentru că „ea serveşte de fapt unor clişee antisemite”, a declarat pentru Bild redactorul-şef al Süddeutsche Zeitung, Wolfgang Krach.

Însă, autorul desenului, „caricaturistul Dieter Hanitzsch, a vrut doar să atragă atenţia asupra faptului că Eurovision va avea loc la Ierusalim în 2019”, a pledat Krach.

Süddeutsche Zeitung a publicat în 2014 o caricatură controversată a CEO-ului Facebook Mark Zuckerberg, care este evreu, reprezentat ca o caracatiţă.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri