Video Cum arată casa cea mai mică din lume. Are o lungime de 10 microni şi a fost realizată de cercetătorii canadieni

Data publicării:
casuta record

O micro-casă cu o lungime de 10 microni, prezentată miercuri în cadrul unui proiect de cercetare la o universitate canadiană, a doborât recordul de ''casa cu cele mai mici dimensiuni'' din lume, potrivit creatorilor săi, informează AFP.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Cu un design asemănător unei căsuţe din turtă dulce specifice sărbătorilor de Crăciun, a fost confecţionată din silicon cu ajutorul unui microscop cu fascicul focalizat de ioni şi unei raze ionice ce acţionează asemenea unei maşini de sablare, a explicat iniţiatorul proiectului, cercetătorul Travis Casagrande.

În fotografiile spectaculoase date publicităţii de centrul canadian de microscopie electronică apare o casă cu lux de detalii, inclusiv micuţele cărămizi din alcătuirea coşului, ramele ferestrelor sau covoraşul de la uşă cu însemnele drapelului canadian.

Cu o lungime de 10 microni (un micron sau un micrometru - a mia parte dintr-un milimetru) şi o lăţime de şase microni, căsuţa realizată în cadrul proiectului canadian este mult mai mică decât micro-casa creată anul trecut de un laborator francez din Besançon, Femto-St, a afirmat universitatea canadiană. Instituţia a mai precizat că nu şi-a propus să bată un anumit record.

Căsuţa a fost instalată pe capul unui om de zăpadă, iar ansamblul a fost fotografiat alături de un fir de păr uman care, văzut prin microscop, seamănă cu un enorm trunchi de copac.

"Deşi căsuţa este decorată într-un stil festiv, intenţia acestui proiect", a explicat Travis Casagrande, ''este de a demonstra capacităţile'' centrului de cercetare şi de a ''stimula curiozitatea ştiinţifică a marelui public''.

Centrul este echipat cu zece microscoape electronice şi alte echipamente principale utilizate în principal pentru îndeplinirea acestui proiect de cercetare.

Redactare G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri