Pe urmele miliardului de ani dispărut din istoria Pământului. Misterul vechi de 150 de ani nu a fost rezolvat nici acum

Data actualizării: Data publicării:
Marele Canion din SUA
Marele Canion din SUA: Foto; Profimedia

Un miliard de ani au dispărut din evidențele geologice. La peste 150 de ani de când s-a descoperit acest lucru, oamenii de știință încă nu au reușit să se pună de acord asupra motivului, relatează BBC.

În 1869, o echipă condusă de geologul autodidact John Wesley Powell a pornit într-o misiune dificilă pentru acea perioadă - să călătorească 1.600 de kilometri în aval pe malul râului Green din Wyoming și să-și catalogheze descoperirile. Powell este cel care a făcut bizara descoperire.

Echipa lui, o adunătură de vânători, fugari, cercetași nativi americani, foști ziariști și foști condamnați, a ajuns la Marele Canion pe 13 august 1869. Mai aveau rații de mâncare doar pentru lună - niște mere înmuiate, slănină putredă, făină mucegăită și un sac de cafea - și multe pericole în față.

Chiar și în acea situație disperată, echipa a fost uimită de un carusel constant de minuni. De jur împrejur existau turle mari, contraforturi sculptate ornamental și turnuri ciudate. Dintre toate acestea, Powell a fost impresionat în special de stânci, pe care le-a descris mai târziu ca pe o „bibliotecă a zeilor” - un loc în care straturile colorate de rocă au format „paginile din piatră ale unei mari cărți”, în care au putut citi, linie după linie, modul în care a fost creat universul.

Cel puțin așa părea la început. Dar apoi Powell a descoperit ceva ciudat în înălțimea amețitoare a pereților canionului.

Marea neconformitate

Privind în sus de la baza stâncilor, a văzut o secțiune groasă de roci dure, cristaline - în mare parte granit și șist, dispuse în straturi verticale neobișnuite. Deasupra acesteia se afla o bandă de 305 metri de gresie roșiatică, în linii orizontale îngrijite.

Dar numărând straturile de rocă cristalină verticală, Powell a estimat că această secțiune ar trebui să aibă o grosime de 3.050 m. În realitate, măsura doar 152 de metri. Erau mii de metri de piatră lipsă. El a numit această caracteristică Marea neconformitate.

Astăzi geologii știu că cea mai tânără dintre rocile dure și cristaline are o vechime de 1,7 miliarde de ani, în timp ce cele mai vechi din stratul de gresie s-au format acum 550 de milioane de ani. Aceasta înseamnă că există o diferență de peste un miliard de ani în evidențele geologice. Până în prezent, nimeni nu știe ce s-a întâmplat cu straturile din mijloc.

Deși fenomenul este mult mai evident în Marele Canion, el este prezent peste tot.

„Este una dintre aceste caracteristici care apar sub picioarele oamenilor, iar ei nu-și dau seama”, spune Stephen Marshak, profesor emerit la Departamentul de Geologie de la Universitatea din Illinois.

El explică faptul că în centrul oricărui continent există cele două straturi de rocă implicate în această misterioasă anomalie geologică.

„Și ceea ce înseamnă asta este că peste tot există acea graniță - uneori este aproape de suprafață și o poți vedea, uneori este la kilometri sub suprafață, dar este întotdeauna acolo, cu excepția lanțurilor montane unde a fost modificată în întregime. Asta ne spune o poveste foarte, foarte importantă despre istoria Pământului”, adaugă el.

Alt eveniment inexplicabil

Marshak spune că miliardul lipsă vine chiar înainte de un alt eveniment inexplicabil - proliferarea bruscă a diversității vieții pe Pământ, în urmă cu 541 de milioane de ani.

Explozia cambriană se referă la o eră în care oceanele s-au schimbat brusc, de la casa unor creaturi ciudate și necunoscute la o abundență a vieții, găzduind multe dintre marile grupuri taxonomice din prezent. S-a întâmplat în doar 13-25 de milioane de ani – cât ai clipi din ochi, la scara evoluției.

Problema a fost identificată pentru prima dată în anii 1840 și s-a dovedit a fi deosebit de provocatoare pentru Charles Darwin. El a numit-o „inexplicabilă” și a deplâns în „Despre originea speciilor” dificultatea de a atribui un motiv întemeiat pentru absența unor cantități mari de straturi bogate în fosile.

Ipoteza „mingii de gheață”

O ipoteză este că se crede că Pământul a suferit schimbări climatice radicale în anii lipsă - transformându-se probabil într-o minge gigantică de gheață, cu o suprafață aproape în întregime înghețată. În prezent se știe foarte puțin despre modul în care s-a format acest „pământ de gheață” sau despre modul în care viața a rezistat în astfel de condiții.

„Acesta este un interval din istoria Pământului în care s-au întâmplat multe”, spune Rebecca Flowers, profesor asociat la Departamentul de Științe Geologice de la Universitatea Boulder din Colorado.

„Toate aceste evenimente sunt în mod clar legate între ele într-o anumită formă, așa că încercarea de a descoperi legăturile dintre aceste procese, în acest interval cheie al istoriei Pământului, cred că este fundamentală”, spune ea.

Supercontinentul Rodinia

O altă ipoteză dă vina pe supercontinentul Rodinia - o masă de pământ care a concentrat Antarctica de Est, India, Siberia, China, o mare parte din America de Sud, America de Nord și bucăți de Africa într-un singur loc. S-a format acum aproximativ un miliard de ani și s-a despărțit treptat, până acum 750 de milioane de ani.

„Practic, a amalgamat toată scoarța planetei într-un singur continent uriaș”, spune Michael DeLucia, doctorand în departamentul de geologie de la Universitatea din Illinois, care a scris o lucrare pe această temă.

El explică faptul că cea mai mare parte a căldurii din centrul Pământului este degajată în mod normal prin lanțurile montane de pe fundul mării - crestele oceanice - care apar la limitele plăcilor tectonice. Dar când tot pământul a fost adus împreună, Rodinia s-a încălzit destul de mult.

„Și desigur, când lucrurile se încălzesc, ele se extind”, spune DeLucia. „Așadar, în esență, expansiunea de sub acest supercontinent ar fi ridicat tot solul cu 6-8 kilometri pe verticală,” explică el.

Acest lucru nu numai că a accelerat destrămarea Rodiniei, dar poate că a șters evidența a tot ceea ce s-a întâmplat în miliardul de ani dinainte.

Conform acestei teorii, Rodinia ar fi arătat ca un platou uriaș și deluros timp de 200 de milioane de ani - lipsit de forme de viață, care existau încă doar în vastul ocean care o înconjura. Iar continentul s-ar fi erodat până când nu ar mai fi rămas aproape nimic.

„Și vedem acest eveniment de eroziune pe toate continentele actuale”, spune DeLucia.

O altă terorie, cea mai nouă, vorbește despre mai multe evenimente – în loc de unul singur - care fie au împiedicat depunerea de straturi în sol, fie le-au șters, fie ambele.

Dezbaterea continuă și toți experții spun că e nevoie de mai multe date. Până atunci, miliardul de ani lipsă se poate vedea cu ochiul liber în Marele Canion, la fel ca pe vremea lui John Wesley Powell.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri