Decizie istorică în Ecuador: cetățenii au spus nu forajelor de petrol în biodiversitatea amazoniană

Data publicării:
indigeni Waorani, femei și bărbați, un bărbat fluieră
Membri ai comunității indigene Waorani au demonstrat pentru pace, natură și pentru a promova un vot "Da" în cadrul referendumului, pentru a pune capăt forajelor de petrol în Parcul Național Yasuni, în zona comercială din nordul Quito, pe 14 august 2023. Sursa foto: Profimedia Images

Într-o decizie istorică, ecuadorienii au votat duminică împotriva forării petroliere a unei zone protejate din Amazon, care găzduiește două triburi necontactate și servește drept punct important pentru biodiversitate, transmite The Guardian.

Cu peste 90% din buletine de vot numărate luni dimineața, aproximativ șase din 10 ecuadorieni au respins explorarea petrolului în zona Blocului 44, situată în parcul național Yasuní, una dintre cele mai bogate regiuni din lume. Zona este locuită de Tagaeri și Taromenane, care trăiesc în autoizolare.

În anul 1989, Yasuní a fost desemnată rezervație mondială a biosferei de către Unesco. Se întinde pe mai mult de 1 m de hectare și găzduiește 610 specii de păsări, 139 de specii de amfibieni și 121 de specii de reptile. Cel puțin trei specii de acolo sunt endemice.

Rezultatul reprezintă o lovitură semnificativă pentru președintele ecuadorian, Guillermo Lasso, care a pledat pentru forarea petrolului, afirmând că veniturile astfel obținute sunt cruciale pentru economia țării. În urma votului, compania petrolieră de stat Petroecuador va fi obligată să-și demonteze operațiunile de acolo.

Referendumul a avut loc în același timp cu primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, care vor fi decise într-un tur ce va avea loc în octombrie, între candidatul de stânga Luisa González și candidatul de dreapta Daniel Noboa. Țara se confruntă cu tulburări politice după asasinarea unuia dintre candidați, Fernando Villavicencio, pe 9 august.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri