VIDEO. Imagini apocaliptice după erupția vulcanului Fuego din Guatemala. Coloana de cenușă a ajuns la 10.000 de metri înălțime

Data publicării:
vulcan

Vulcanul Fuego din Guatemala şi-a încheiat, după 16 ore, activitatea şi cea mai violentă erupţie care s-a soldat cu 25 de morţi şi 1,7 milioane de persoane afectate, relatează luni EFE, citată de Agerpres

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Institutul Naţional de Seismologie, Vulcanologie, Meteorologie şi Hidrologie (Insivumeh) a informat că vulcanul, situat între departamentele Escuintla, Chimaltenango şi Sacatepéquez, din vestul ţării, şi-a încheiat erupţia.

Coloana de cenuşă expulzată de vulcan a ajuns până la 10.000 de metri înălţime, însă la ora locală 22:00 (04:00 GMT ) a coborât până la 4.500 metri, potrivit Insivumeh.

Staţia seismică FG3 a înregistrat ultimul flux piroclastic la ora locală 18:45 (00:45 GMT), iar apoi vulcanul a înregistrat explozii normale cu degajare masivă de gaze.

Undele de şoc şi tunetele au dispărut, notează Insivumeh, care a precizat că „erupţia s-a încheiat, dar că există cenuşă în aer pe o distanţă de 20 de kilometri de perimetrul vulcanului".

Insivumeh a avertizat însă că există posibilitatea ca vulcanul, cu o înălţime de 3.763 metri, să-şi reia erupţia.

În departamentele Escuintla, Chimaltenango şi Sacatepéquez a fost declarată alerta roşie, cea maximă, iar în restul ţării măsuri de prevenire.

Până acum erupţia vulcanică a provocat moartea a 25 de persoane, 20 de răniţi un număr nedeterminat de dispăruţi şi 1,7 milioane de persoane afectate. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri