Peste 2.000 de cutremure înregistrate în 48 de ore în Islanda. Seismele prevestesc o nouă erupţie vulcanică

Data publicării:
oameni pe un vulcan in timpul unei eruptii
Peste 2.000 de cutremure înregistrate în 48 de ore în Islanda. Seismele prevestesc o nouă erupţie vulcanică. Foto: Profimedia

Aproximativ 2.200 de seisme au fost înregistrate în ultimele două zile într-o regiune situată la mai puţin de 40 de kilometri de capitala Islandei, Reykjavik, sugerând iminenţa unei erupţii vulcanice, a anunţat miercuri institutul local de meteorologie, informează AFP.

Oficiul meteorologic islandez (IMO) a precizat că seria de seisme a început marţi în jurul orei 16:00 (16:00 GMT) sub muntele Fagradalsfjall, în Peninsula Reykjanes din extremitatea sud-vestică a Islandei, unde două erupţii s-au produs deja în 2021 şi 2022.

„Circa 2.200 de cutremure de pământ au fost măsurate şi cele mai importante au fost resimţite în regiunea capitalei”, a anunţat IMO într-un comunicat. Specialiştii islandezi se aşteaptă ca activitatea seismică să continue şi în cursul zilei de miercuri.

La jumătatea zilei, patru seisme au avut deja o magnitudine de peste 4 şi, în urma lor, IMO a decis să modifice culoarea codurilor sale de avertizare pentru aviaţie, de la verde la portocaliu - un nivel de alertă creat pentru a informa industria aeronautică în legătură cu riscul de producere a unei erupţii vulcanice.

Deşi niciun „tremur vulcanic” (acele multiple zguduituri armonice şi continue care se produc înainte şi în timpul unei erupţii vulcanice - n.red.) nu a fost încă detectat, probabilitatea ca o erupţie să se producă „în orele sau în zilele următoare” a crescut, a subliniat IMO.

Islanda, care se află pe Dorsala Atlantică, o falie ce separă plăcile tectonice eurasiatică şi nord-americană, este cea mai mare şi cea mai activă regiune vulcanică din Europa, notează AFP, citată de Agerpres.

În ultimii doi ani, lava a ţâşnit din adâncuri, în două reprize, lângă muntele Fagradalsfjall, ce are o altitudine de 385 de metri, atrăgând prin spectacolul astfel creat câteva sute de mii de turişti.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri