Sari la conținut

VIDEO. Ce țări va lega cel mai lung tunel subacvatic din lume, care va fi construit în Europa

Cel mai lung tunel subacvatic va fi construit în Europa până în 2040. Construcția ar urma să facă legătura între capitala Finlandei și cea a Estoniei, scrie Playtech.ro. 

Finlanda și Estonia plănuiesc să construiască cel mai amplu tunel subacvatic din lume, lung de 102,3 kilometri. Tunelul va lega capitalele Helsinki și Tallinn pe sub apa din Marea Baltică. Astfel, schimburile comerciale dintre cele două state vor fi facilitate de apariția acestei galerii subacvatice.

Proiectul va costa în jur de 16 miliarde de euro (suna poate varia între 13, 8 și 20 de miliarde) și mașinile vor fi transportate prin interiorul tunelului cu shuttle-uri care vor atinge chiar și 160 km/h. Construcția va facilita și transportul feroviar, astfel că pe sub mare vor circula TGV-uri ce vor atinge viteze de 200 de km/h.

Inginerii au întocmit deja planul de construcție. Lucrările vor demara în anul 2025 și ar urma să fie finalizate în 2040. Săpăturile vor scoate la suprafață 21 de milioane de metri cubi de pământ. Construcția va fi formată din două tuneluri cu diametrul de 10 metri pentru cele două sensuri de mers.

Citiți aici mai departe.