Video Cine sunt sportivii României cu cele mai multe medalii câștigate la Jocurile Olimpice

Data publicării:
nadia comaneci salt de la paralele in 1976 la jocurile olimpice de la montreal
În top 10 cei mai premiați sportivi români la Jocurile Olimpice, gimnasta Nadia Comăneci, care a scris istorie la Montreal, în 1976, este, cu 9 medalii, un lider greu de întrecut Foto: Profimedia

Jocurile Olimpice de la Tokyo, amânate anul trecut din cauza pandemiei, vor începe peste aproximativ o lună, la 23 iulie, și vor ține din nou întreaga planetă cu ochii pe performanță, recorduri și spirit de competiție, după un an în care, ca multe alte activități, sportul a lipsit mult din viețile oamenilor.

Deocamdată, România are 94 de sportivi (fără tenis de câmp) calificaţi la 17 discipline: înot, atletism, canotaj, fotbal, gimnastică artistică, baschet 3x3, ciclism, lupte, tir sportiv, canoe, triatlon, tenis de masă, tenis de câmp, box, judo, tir cu arcul şi scrimă.

Citiți și: David Popovici, înotătorul fenomen al României. Cu nervi de oțel, la 16 ani concurează la seniori și s-a calificat la Jocurile Olimpice

România are o tradiție a participării la Jocurile Olimpice. De-a lungul timpului, România s-a remarcat la nivel mondial prin intermediul sportivilor săi de aur. Țara noastră este pe locul 16 în clasamentul all-time al țărilor participante cu un total de 307 medalii cucerite la Jocurile Olimpice.

În top 10 cei mai premiați sportivi români la Jocurile Olimpice, Nadia Comăneci este lider. A urcat de nouă ori pe podium după ce a particiat la două ediții: Montreal 1976 și Moscova 1980. În clasament se află și alte nume care au devenit cunoscute la nivel mondial: Elisabeta Lipă, Ivan Patzaichin, Viorica Susanu sau Simona Amânar. Sunt doar câteva nume care au ridicat drapelul României pe cele mai înalte culmi.

Canotajul și gimnastica au fost domenii în care au excelat sportivii din România la Jocurile Olimpice. Iată câteva dintre aceste momente care le-au adus românilor multă bucurie și i-au făcut să fie mândri, chiar dacă, de multe ori, în țară nu trăiau chiar vremuri fericite:

Top 10 campioni olimpici români cu cele mai multe medalii câștigate

1. Nadia Comăneci – 9 medalii olimpice (5 aur, 3 argint, 1 bronz)

La Montreal, în 1976, Nadia Comăneci a scris istorie. Era prima gimnastă care primea nota 10.00. Și au urmat încă patru în aceeași competiție.

Vezi și: VIDEO. Comentariul plin de emoție al lui Cristian Țopescu atunci când Nadia Comăneci a luat prima notă de 10 din istorie, la Montreal

Nadia Comăneci a mai cucerit apoi câteva medalii și la Jocurile Olimpice din 1980 de la Moscova.

2. Elisabeta Lipă (canotaj)– 8 medalii olimpice (5 aur, 2 argint, 1 bronz): Barcelona 1992, Sydney 2000, Atena 2004.

3. Georgeta Damian (canontaj) – 6 medalii olimpice (5 aur, 1 bronz) - Sydney 2000

4. Ivan Patzaichin (canoe) – 7 medalii olimpice (4 aur, 3 argint) -  Mexic 1968, Moscova 1980

5. Doina Ignat (canotaj) – 6 medalii olimpice (4 aur, 1 argint, 1 bronz) - Atena 2004

6. Ecaterina Szabo (gimnastică) – 5 medalii olimpice (4 aur, 1 argint) - Los Angeles 1984

7. Viorica Susanu (canotaj) – 5 medalii olimpice (4 aur, 1 bronz) - Atena 2004

8. Daniela Silivaș (gimnastică) – 6 medalii olimpice (3 aur, 2 argint, 1 bronz) - Seul 1988

9. Simona Amânar (gimnastică) – 7 medalii olimpice (3 aur, 1 argint, 3 bronz) - Atlanta 1996, Sydney 2000

10. Constanța Burcică (canotaj) – 5 medalii olimpice (3 aur, 1 argint, 1 bronz) -  Sydney 2000

Jocurile Olimpice de la Tokyo, o ediție atipică

Tokyo este gazda celei de-a 32 ediţii a Jocurilor Olimpice de vară. Va fi o ediţie plină de incertitudini şi complet atipică. Ar fi trebuit să se desfăşoare anul trecut, dar a fost amânată din cauza pandemiei. Totuşi, şi-a păstrat numele „Tokyo 2020”.  Japonia se confruntă cu un număr ridicat de cazuri de COVID 19, iar țara are graniţele închise. Au fost presiuni mari din partea populaţiei să se amâne din nou competiţia. Sondajele recente arată că peste 70% dintre japonezi şi-ar fi dorit amânarea. Cu toate acestea, decizia Comitetului Olimpic Internaţional a fost ca JO să aibă loc în perioada 23 iulie - 9 august.

Ediţia aceasta a Jocurilor Olimpice se va desfăşura în condiţii foarte stricte. La Tokyo sunt aşteptaţi în jur de 11.500 de sportivi şi aproape 80.000 de delegaţi oficiali şi jurnalişti străini. Există mai multe reguli şi proceduri pe care toţi participanţii trebuie să le respecte. Sunt permise doar deplasările strict necesare, cu distanţare şi fără socializare. Sportivii şi jurnaliştii străini vor fi monitorizaţi prin sistem GPS. În premieră, Jocurile Olimpice se vor desfăşura fără spectatori din alte ţări. Iar in tribune vor avea acces maximum 10.000 de japonezi care au bilete.

Rusia, exclusă de la Jocurile Olimpice 2020

Delegaţi din 142 de ţări vor fi prezente la Olimpiada din Japonia. Încă nu s-au terminat calificările și nu avem încă numărul final de sportivi. Steagul şi însemnele Rusiei vor lipsi însă de la această ediţie a Jocurilor Olimpice. Drept sancţiune în urma scandalului de dopaj şi de manipulare a rezultatelor probelor de laborator, Rusiei i s-a interzis participarea la competiţii internaţionale până la finalul lui 2022. Sportivilor ruşi care nu au fost suspecţi de dopaj li se permite să concureze individual, pe un număr limitat de locuri, sub un drapel neutru, cu acronimul ROC.

Și pentru a doua ediţie consecutiv, la Tokyo va fi prezentă şi o echipă olimpică a refugiaţilor. Anunţul a fost însoţit de un mesaj puternic de solidaritate, într-un efort constant de conștientizare a situației celor peste 80 de milioane de persoane refugiate din întreaga lume.

5 discipline sportive noi la cea mai scumpă ediție a JO din istorie

În premieră, la această ediţie a JO au fost introduse 5 sporturi noi: baseball, karate, skateboard, surf şi escaladă.

Este cea mai scumpă ediţie a Jocurilor Olimpice de vară din istorie. Oficial japonezii au anunţat că au cheltuit 15,4 miliarde de dolari cu organizarea competiţiei, faţă de 7,3 miliarde cât a fost estimarea iniţială. Un audit guvernamental arată că bugetul alocat este în realitate mult mai mare, cu toate eforturile de reducere a cheltuielilor din partea autorităţilor nipone. Anularea competiţiei ar fi costat aproximativ 16 miliarde de dolari, potrivit unei estimări a economiştilor Nomura Research Institute.

Însă, din punct de vedere tehnologic, Tokyo 2020 va fi cea mai inovatoare ediţie a Jocurilor Olimpice din istorie.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri