Tragerea la sorți pentru preliminariile Cupei Mondiale 2026: România, în grupa H, cu Austria, Bosnia Herțegovina, Cipru și San Marino

Data actualizării: Data publicării:
Fanii naționalei României în tribune la EURO 2024. Foto - Echipa națională a României:Facebook
Fanii naționalei României în tribune la EURO 2024. Foto - Echipa națională a României:Facebook

Echipa națională a României va înfrunta Austria, Bosnia Herțegovina, Cipru și San Marino, în grupele preliminare de calificare la Campionatul Mondial din 2026, conform tragerii la sorți desfășurate, astăzi, la Zurich.

ACTUALIZARE ORA 16.30 Ianis Hagi: ”Tot ce vreau să spun este că ne dorim primul loc”

”Tot ce vreau să spun este că ne dorim primul loc. Atât am de zis! În rest, vom vorbi pe teren”, a fost reacția lui Ianis Hagi, citat de FRF.ro.

Radu Drăgușin, de asemenea, a transmis că România se poate bate pentru primul loc.

”Este o grupă interesantă, cu două echipe care au jucat în optimile EURO 2024, noi și Austria. Bosnia și Herțegovina și Cipru sunt doi adversari pe care îi cunoaștem, i-am întâlnit în ultimii ani.

Obiectivul nostru este clar: să luptăm pentru primul loc. Vom aborda fiecare meci cu încredere și determinare, iar cu susținerea suporterilor noștri am încredere că putem readuce România la Campionatul Mondial”, a spus Radu Drăgușin.

ACTUALIZARE ORA 16.25 Răzvan Marin: Având sprijinul suporterilor noştri, vom da totul pentru a ne îndeplini obiectivul: România la Mondial

Mijlocaşul Răzvan Marin a declarat, vineri, că tricolorii vor da totul pentru a duce România la Cupa Mondială din 2026.

„Am picat într-o grupă bună, din care putem obţine calificarea la Mondial, pe care şi-o doreşte o ţară întreagă. Dar putem face acest lucru doar dacă rămânem la fel de uniţi, dacă rămânem o familie. La acest nivel toate echipele sunt bune şi sunt sigur că nu ne aşteaptă niciun meci uşor. Trebuie să luăm toate punctele cu Cipru şi San Marino, să trecem de un adversar incomod, Bosnia-Herţegovina, şi să ne luptăm de la egal la egal cu Austria pentru primul loc. Având sprijinul suporterilor noştri, vom da totul pentru a ne îndeplini obiectivul: România la Mondial!”, a declarat Răzvan Marin, conform frf.ro.

ACTUALIZARE ORA 15.31 Răzvan Burleanu: După 28 de ani, avem ocazia să mergem la Mondial. Ne dorim ca la finalul anului 2025 să fim deja calificaţi

Preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, a declarat, vineri, că îşi doreşte ca, la finalul anului 2025, naţionala României să fie deja calificată la Cupa Mondială din 2026.

„Trebuie să continuăm să facem performanţă. După 28 de ani, avem ocazia să mergem la Mondial. Barajul din martie 2026 îl avem asigurat, dar ne dorim ca la finalul anului 2025 să fim deja calificaţi, asta ar însemna să câştigăm pentru a patra oară o grupă, după cea de calificare la EURO, cea de la turneul final şi cea din Liga Naţiunilor”, a declarat Răzvan Burleanu, preşedinte FRF, conform frf.ro.

ACTUALIZARE ORA 15.23 Mihai Stoichiță: "Mi-a scăzut tensiunea"

”Mi-a scăzut tensiunea după ce am văzut tragerea. Asta nu înseamnă că suntem calificați, dar avem șanse mari să ne calificăm direct. Ne obligă? Ce obiectiv să ne propunem, să nu ne calificăm?", a declarat Mihai Stoichiță.

ACTUALIZARE ORA 15.16 Cât de puternice sunt Austria și Bosnia Herțegovina, principalele adversare ale României în drumul spre Mondial

ACTUALIZARE ORA 15.07 Prima reacție a selecționerului Mircea Lucescu: "Nu e vorba despre noroc, trebuie să câștigi meciurilor ca să poți spune că am avut noroc sau nu. E o grupă echilibrată". Citește întreaga declarație aici:

Reacția lui Mircea Lucescu, după aflarea adversarilor României în preliminariile Campionatului Mondial

ACTUALIZARE ORA 14:28 ”În momentul în care spui adversari accesibili, sunt accesibili și pentru ceilalți. Nu uita că în Lituania, misiunea noastră nu a fost ușoară. Pe hârtie, poți spune că e o tragere foarte bună. Dar Austria m-a încântat la acest EURO, în comparație cu echipele de top ale Europei", a declarat Daniel Pancu, selecționerul naționalei U21, prezent în studioul emisiunii Liga DigiSport.

Grupele de calificare la Campionatul Mondial din 2026:

GRUPA A

Câștigătoarea meciului Germania-Italia (sferturile de finală ale Ligii Națiunilor)

Slovacia

Irlanda de Nord

Luxemburg

GRUPA B

Elveția

Suedia

Slovenia

Kosovo

GRUPA C

Învinsa din meciul Portugalia - Danemarca (sferturile de finală ale Ligii Națiunilor)

Grecia

Scoția

Belarus

GRUPA D

Câștigătoarea meciului Franța-Croația (sferturile de finală ale Ligii Națiunilor)

Ucraina

Islanda

Azerbaijan

GRUPA E

Câștigătoarea meciului Spania - Olanda (sferturile de finală ale Ligii Națiunilor)

Turcia

Georgia

Bulgaria

GRUPA F

Câștigătoarea meciului Portugalia - Danemarca (sferturile de finală ale Ligii Națiunilor)

Ungaria

Irlanda

Armenia

GRUPA G

Învinsa din meciul Spania - Olanda (sferturile de finală ale Ligii Națiunilor)

Polonia

Finlanda

Lituania

Malta

GRUPA H

Austria

ROMÂNIA

Bosnia & Herzegovina

Cipru

San Marino

GRUPA I

Învinsa din meciul Germania - Italia (sferturile de finală ale Ligii Națiunilor)

Norvegia

Israel

Estonia

Moldova

GRUPA J

Belgia

Țara Galilor

Macedonia de Nord

Kazahstan

Liechtenstein

GRUPA K

Anglia

Serbia

Albania

Letonia

Andorra

GRUPA L

Învinsa din meciul Franța - Croația (sferturile de finală ale Ligii Națiunilor)

Cehia

Muntenegru

Insulele Faroe

Gibraltar

Faza grupelor va avea loc în perioada martie-noiembrie 2025.

La Cupa Mondială din 2026, desfăşurată în SUA, Canada şi Mexic, se vor disputa 104 meciuri, în 16 oraşe.

Turneul final al Cupei Mondiale se va desfăşura între 11 iunie şi 19 iulie 2026.

ACTUALIZARE ora 13.18 Începe tragerea la sorți

ACTUALIZARE ora 13.00 Ceremonia a început. 

Știrea inițială:

Tragerea la sorți a grupelor preliminarii de calificare pentru Campionatul Mondial din 2026 are loc, astăzi, 13 decembrie, la Zurich, începând cu ora 13:00. Turneul final se va desfășura în Statele Unite, Mexic și Canada.

După un an de succes, în care echipa națională a reușit să ajungă în faza optimilor de finală la Campionatul European, dar și să încheie grupa din Liga Națiunilor pe primul loc, fără înfrângeri, selecționata condusă de Mircea Lucescu are un nou obiectiv major: calificarea la cel mai important eveniment fotbalistic global.

Structura tragerii la sorți și sistemul competiției

54 de naționale se vor afla în urne la tragerea la sorți, însă trebuie ținut cont că 24 dintre acestea vor disputa, în martie 2025, meciuri în Liga Națiunilor, fie în "sferturile" competiției, fie în meciurile de promovare/retrogradare. Cele 4 câștigătoare ale "sferturilor" vor juca, în iunie 2025, la turneul final al Ligii Națiunilor (semifinale-finale).

Vor fi 12 grupe, jumătate dintre ele vor avea câte 4 echipe (A-F), iar cealaltă jumătate (G-L) câte 5 echipe. Cele 8 reprezentative care vor evolua în sferturile de finală ale Ligii Națiunilor vor face parte din urna 1. Iar la tragerea la sorți vor fi repartizate în grupe împreună cu perechea lor, urmând ca învingătoarele din "sferturi" să rămână în grupele de 4.

În prima urnă se regăsesc și următoarele 4 naționale cel mai bine clasate în clasamentul FIFA. Următoarele urne au fost completate în baza aceleiași ierarhii, România (locul 38 în lume) fiind în a doua urnă valorică.

Pentru ca preliminariile CM să se poată desfășura în paralel cu meciurile rămase de disputat în Liga Națiunilor, în grupele de câte 5 se va putea regăsi o singură echipă învinsă în „sferturile” Nations League sau o singură participantă în meciurile de promovare/retrogradare din aceeași competiție.

La tragerea la sorți, pe lângă anumite restricții în repartizarea echipelor cauzate de distanțele prea lungi sau de condițiile meteo nefavorabile pe timpul iernii, nu vor putea fi împerecheate următoarele: Gibraltar vs. Spania, Kosovo vs. Bosnia-Herțegovina / Serbia, Ucraina vs. Belarus.

Cum arată urnele pentru tragerea la sorți

Urna 1: Franța* (sau Croația), Spania* (sau Țările de Jos), Anglia, Portugalia* (sau Danemarca), Țările de Jos* (sau Spania), Belgia**, Italia* (sau Germania), Germania* (sau Italia), Croația* (sau Franța), Elveția, Danemarca* (sau Portugalia), Austria**
Urna 2: Ucraina**, Suedia, Turcia**, Țara Galilor, Ungaria**, Serbia**, Polonia, ROMÂNIA, Grecia**, Slovacia**, Cehia, Norvegia
Urna 3: Scoția**, Slovenia**, Irlanda**, Albania, Macedonia de Nord, Georgia**, Finlanda, Islanda**, Irlanda de Nord, Muntenegru, Bosnia-Herțegovina, Israel
Urna 4: Bulgaria**, Luxemburg, Belarus, Kosovo**, Armenia**, Kazahstan, Azerbaidjan, Estonia, Cipru, Insulele Feroe, Letonia, Lituania
Urna 5: Moldova, Malta, Andorra, Gibraltar, Liechtenstein, San Marino

*Echipe care vor juca în „sferturile” Ligii Națiunilor și vor fi repartizate în grupe în funcție de rezultat
**Echipe care în martie 2025 vor juca în meciurile de promovare/retrogradare din Liga Națiunilor

Editor : B. G.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri