Decizie prin OUG: Partidele parlamentare pot să folosească banii din subvenții în campania electorală

Data publicării:
parlamentul romaniei
Foto: Inquam Photos / George Căllin

Banii primiţi drept subvenţii de către partide vor putea fi folosiţi în campanie. Asta a decis Guvernul printr-o ordonanţă de urgenţă în care Executivul aproape că nici n-a menţionat acest aspect. Peste 425 de milioane de lei este suma pe care partidele parlamentare o primesc în 2018 şi 2019. Principalul beneficiar este PSD, cu peste 145 de milioane de lei. O miză importantă o reprezintă alegerile prezidenţiale din acest an, iar Opoziţia spune că partidele care nu primesc subvenţie sunt dezavatanjate.

255 de milioane de lei urmează să intre în conturile partidelor parlamentare în acest an, după ce anul trecut au încasat 170 de milioane de lei. Iar partidele au primit liber de la Guvern să foloseasă aceşti bani în campanie. Un candidat la europarlamentare, de exemplu, are dreptul să cheltuiască maximum 1,5 milioane de lei în campanie, iar pe o listă se vor afla 33 de candidaţi. Astfel, un partid cu o listă completă va putea cheltui cel mult 51 de milioane de lei.

AEP: Partidele nu trebuie să mai apeleze la donații

În felul ăsta nu mai trebuie să apeleze la donatori, nu trebuie să apeleze la resurse personale, partidele pot susţine campania şi fără bani de la candidaţi. Mă aştept să folosească subvenţia”, a declarat pentru Digi24 Marian Muhuleț, vicepreședinte AEP.

Subvenţia a fost majorată considerabil în ultima perioadă. Anul acesta, PSD va încasa peste 145 milioane de lei, PNL - peste 66 milioane de lei, USR - peste 19 milioane de lei, ALDE - peste 14 milioane de lei, iar PMP - peste 9 milioane de lei.

Autoritatea Electorală Permanentă nu decontează sumele cheltuite de un partid, dacă ele fac parte din subvenţie.

Estimare subvenţie 2019

PSD - 145.568.880 de lei

PNL - 66.694.176 de lei

USR - 19.612.944 de lei

ALDE - 14.496.660 de lei

PMP - 9.439.464 de lei

(Sursa: AEP)

Opoziția critică OUG pentru subvenția partidelor

Ordonanţa de Urgenţă este criticată de cei din Opoziţie, fie că primesc subvenţie sau nu.

„Noi trebuie să punem din buzunar, ei pun din subvenţie. Păi, de fapt, asta e şmecheria, aici, la bani, Dragnea e foarte bun”, a declarat pentru Digi24 Victor Ponta, preşedinte Pro România.

Nu este un lucru corect şi fair-play faţă de competitorii care vor fi în campania electorală”, spune și Robert Sighiartău, secretar general PNL.

Principalul beneficiar e PSD-ul, cu cât partidul e mai mare, cu atât suma e mai mare. E un beneficiu major pentru principalele partide”, arată Dan Barna, președintele USR.

În replică, Mircea Drăghici, trezorierul PSD arată că măsura este justificată, „aşa cum şi celelalte partide care au ajuns în Parlament întâi au mers pe contribuţii proprii, după care au ajuns în Parlament şi îşi primesc subvenţia. „Trebuie să candideze, să treacă prin examenul electoral şi vor primi subvenţia”, spune reprezentantul PSD, partidul aflat la putere.

Banii din subvenție intră în campania prezidențială

Miza centrală a acestui an o reprezintă alegerile prezidenţiale, unde se vor cheltui cele mai multe resurse. Un candidat la prezidenţiale are dreptul să cheltuiască 20.000 de salarii minime brute, adică 41,6 milioane de lei.

În acest moment, partidele conduse de Dacian Cioloş şi Victor Ponta nu primesc subvenţie, iar Klaus Iohannis va trebui să apeleze şi la subvenţia primită de PNL. Pe lângă banii din subvenţie, candidaţii pot strânge fonduri din donaţii sau cotizaţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri