Care au fost motivele pentru care Traian Băsescu a convocat ședința de urgență a CSAT

Data publicării:
basescu presidency 19 iul-1

„A venit o solicitare oficială, pentru că până pe data 1, la ora 17:05, când premierul era în avion de la ora 10:00, în aceeași dată. Pe data de 1 am primit solicitarea oficială. Stiind și constrângerile din acordul cu Fondul, știind și constrângerile din procesul de privatizare, care implicau 60 de zile, gândiți-vă că azi suntem în 5 august și de două ori 30 de zile înseamnă că am intrat în octombrie, ceea ce înseamnă nresepctarea unui termen asumat de Guvern în relația cu Fondul. Am vrut să reacționez imediat la solicitarea Guvernului pentru a-i da posibilitatea să se încadraze în termennele pe care singur și le-a asumat”, a declarat Traian Băsescu.

Președintele a adăugat că și acum este scpetic că Gruia Stoica va găsi banii pentru pachetul majoritar de acțiuni al CFR Marfă, dar dacă ar avea „contractul în mână”, atunci i-ar fi mult mai ușor să ceară un credit.

„Blocarea procesului de către Guvern îi va da domnului Stoica toate motivele să spună: dacă îmi semnați contractul în cele 60 de zile care mi-ar fi rămas... omul, oricât ar căuta, dacă n-are contractul în mână semnat, nu-l ia în seamă nici o bancă în mod serios”, a mai spus Traian Băsescu.

Președintele a subliniat faptul că Guvernul îi creează condiții lui Gruia Stoica să arate că nu avea cum să facă rost de bani pentru că nu avea contractul semnat.

Despre întoarcerea din vacanță a premierului, Traian Băsescu a afirmat că „nu mai poate aștepta angajamentul României în relația cu Fondul”.

„Pe urmă, cu certitudine, jocul propagandistic ar fi fost: dacă președintele convoca la vreme CSAT, uite că nu depășeam termenul. Spuneți dumneavoastră cinstit (reporter – n.r.), n-ați fi făcut jocul ăsta?”, a subliniat Traian Băsescu.

Președintele a adăugat că l-a deranjat faptul că s-au trimis documentele după ce Victor Ponta a plecat în vacanță.

„M-a dernajat și faptul că erau conștienți că e vorba de o hotărâre de privatizare care nu are nici o trrabă cu CSAT și totuși au trimis actele. Acte care din data de 26 iulie premierul a declarat că le-a trimis la CSAT, în realitate le-a trimis pe 1 august”, a spus președintele.

Șeful statului a mai spus că Guvernul poate să răspundă și pentru inacțiune, nu numai pentru acțiune.

Întrebat dacă a discutat telefonic după ședința CSAT, Traian Băsescu a răspuns că nu.

„Acum nu-mi puteți cere să-l caut pe premier că are o problemă de legalitate. Poate bona, dar și bona e tot la Miami”, a punctat Traian Băsescu, „nici măcar de dragul coabitării”.

„De dragul coabitării înseamnă să respectăm legea. Eu nu am să accept rateuri, hoții, ca cele de transferuri de terenuri la Brăila, renunțarea la 400 de milioane dolari în relația cu Rompetrol, nu asta înseamnă pentru mine coabitare, pentru mine coabitare înseamna respectarea legii. În actul de coabitare nu scrie nici măcar un rând că vom încălca legea”, a spus președintele.

Întrebat dacă va convoca o nouă ședință a CSAT, Traian Băsescu a spus: „Exclus, a fost o soliciatare, am tratat-o, bună ziua. Nu putem să lăsăm statul să funcționeze după cum pleacă premierul cu bona în vacanță la Miami. Mergea și el la Neptun și ne vedeam repede”, l-a ironizat președintele.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri