Rezultate parțiale alegeri locale 2020. Cum arată noua hartă politică a României

Data actualizării: Data publicării:
urna de vot intr-o sectie e votare
Rezultate alegeri locale 2020 FOTO: Agerpres

Sunt unele surprize mari la alegerile locale 2020, pe care le-am aflat pe măsură ce au devenit disponibile rezultatele parțiale, după închiderea secțiilor de votare. Marian Oprișan a pierdut președinția Consiliului Județean Vrancea, după mai bine de 20 de ani, Nicolae Robu a pierdut alegerile locale pentru Primăria Timișoarei, iar în Deveselu alegerile locale au fost câștigate de candidatul care a murit de Covid în data de 17 septembrie.

LIVE TEXT - Rezultate parțiale alegeri locale 2020

Una dintre marile surprize ale acestui scrutin s-a înregistrat la Brașov, acolo unde Allen Coliban, candidatul USR PLUS, a câștigat alegerile pentru funcția de primar al municipiului, reușind să-l învingă pe actualul edil, George Scripcaru, care conducea orașul din 2004.

Un alt fapt ieșit din comun este că edilul comunei Ciugud, Gheorghe Damian, a obţinut la alegerile locale din 2020 cel de-al şaselea mandat consecutiv de primar, cu 88,2% din voturi. Exclus din PSD în 2017, primarul localității considerate cea mai bogată comună din țară a obținut acum mai multe voturi decât a câștigat în urmă cu patru ani, când a avut 85% din voturi.

Harta politică a câștigătorilor la președinția consiliilor județene

La președinția consiliilor județene, PSD a câștigat 20 de județe, PNL - 17, iar UDMR - patru.

Cine sunt noii șefi de CJ-uri

Alba - PNL - Ioan Dumitrel
Arad - PNL - Iustin Cionca
Argeș - PSD - Ion Mânzână
Bacău - PSD - Valentin Ivancea
Bihor - PNL - Ilie Bolojan
Bistrița - PSD - Radu Moldovan
Botoșani- PSD - Doina Fedorovici
Brașov - PNL - Adrian Ioan Veștea 
Brăila-PSD - Iulian Francisk Chiriac
Buzău - PSD - Petre Emanoil Neagu 
Călărași - PSD - Vasile Iliuță
Caraș Severin - PNL - Romeo Dunca
Cluj - PNL - Alin Tișe
Constanța - PNL - Mihai Lupu
Covasna - UDMR - Tamaș Sandor
Dâmbovița - PSD - Corneliu Ștefan
Dolj - PSD - Cosmin Vasile
Galați - PSD - Costel Fotea
Giurgiu - PNL - Dumitru Beianu
Gorj - PSD - Cosmin Popescu 
Harghita - UDMR - Borboly Csaba
Hunedoara - PSD - Laurențiu Nistor
Ialomița - PSD - Marian Pavel
Iași - PNL - Costel Alexe 
Ilfov - PNL - Thuma Hubert
Mureș - UDMR - Peter Ferenc
Maramureș - PNL - Ionel Bogdan 
Mehedinți - PSD - Aladin Georgescu
Neamț - PSD - Ionel Arsene
Olt - PSD - Marius Oprescu
Prahova - PNL - Iulian Dumitrescu
Sălaj - PNL - Iancu Sălăjanu
Satu Mare - UDMR - Pataki Csaba
Sibiu - PNL - Daniela Cîmpean
Suceava - PNL - Gheorghe Flutur
Teleorman - PSD - Adrian Gâdea
Timiș - PNL - Alin Nica
Tulcea - PSD - Horia Teodorescu
Vâlcea - PSD - Constantin Rădulescu
Vaslui - PSD - Dumitru Buzatu
Vrancea - PNL - Cătălin Toma

A căzut un „baron local”

Liderul PSD Marian Oprișan a pierdut funcția de președinte al Consiliului Județean Vrancea, pe care o deținea de mai bine de 20 de ani. Candidatul comun al PNL și USR PLUS, Cătălin Dumitru Toma, este cel care a câștigat funcția în urma alegerilor locale din 27 septembrie 2020.

Cătălin Dumitru Toma, născut în 1977, este senator PNL și președintele organizației județene a liberalilor. 

„Dacă pică Oprișan, este un semnal mai puternic decât înfrângerea Gabrielei Firea. Gândiți-vă puțin ce înseamnă: Gabriela Firea este venită în PSD de șase ani. Oprișan e fibră! Oprișan înseamnă PSD. Oprișan însemna unul dintre nemuritori din PSD”, a comentat duminică seara, la Digi24, gazetarul Cristian Tudor Popescu.

În schimb, social-democratul Cristi Valentin Misăilă a câştigat un nou mandat pentru primăria municipiului Focşani după ce l-a devansat cu peste 1.900 de voturi pe principalul contracandidat, actualul ministru al Dezvoltării, Ion Ştefan.

Este pentru a doua oară când Ion Ştefan pierde în faţa lui Cristi Valentin Misăilă la Primăria Focşani, după ce în 2016 a fost votat de 10.607 alegători, respectiv 36,20% din voturile exprimate, iar Cristi Valentin Misăilă şi-a adjudecat cu 1.168 de voturi în plus, respectiv 40,19% din electoratul focşănean. 

Târgu Mureș are, după 20 de ani, un primar nou

Târgu Mureș este unul dintre orașele mari ale României care, în urma alegerilor din 27 septembrie 2020, își schimbă primarul, după ce timp de 20 de ani a fost condus de Dorin Florea. Noul edil ar urma să fie Soos Zoltan, un candidat independent, care a fost sprijinit de UDMR.

Dorin Florea a decis să nu mai candideze anul acesta la Primăria Târgu Mureș și și-a încercat norocul ca președinte al Consiliului Județean Mureș, însă pare să nu fi avut succes, pentru că victoria îi e atribuită candidatului UDMR.

Soos Zoltan este specialist în arheologie, are 44 de ani și șase copii.

Citește și: Cine este cel mai tânăr candidat la primăria unui oraș din România

PNL a câștigat Primăria Bistrița. S-au confruntat două alianțe electorale

Preşedintele PNL Bistriţa-Năsăud, Ioan Turc, a câştigat funcţia de primar al municipiului Bistriţa, în urma alegerilor locale de duminică, potrivit numărătorilor paralele realizate atât de liberali, cât şi de social-democraţi, acesta candidând din partea alianţei electorale PNL-USR-PLUS, informează Agerpres.

Principalul contracandidat a fost social-democratul Cristian Niculae, candidatul „Alianţei pentru Bistriţa” (PSD-ALDE-UDMR-Pro România), în timp ce primarul PSD care a ocupat această funcţie în ultimii 12 ani, Ovidiu Creţu, nu a mai candidat.

Ioan Turc a organizat o conferinţă de presă, în noaptea de duminică spre luni, chiar pe pietonalul din centrul istoric al municipiul Bistriţa, în faţa sediului PNL, ocazie cu care le-a mulţumit cetăţenilor care s-au prezentat la urne şi le-a promis că va respecta toate promisiunile făcute în campania electorală.

„Le mulţumesc bistriţenilor pentru faptul că au înţeles că oraşul are nevoie de o restartare. Le mulţumesc celor din echipa mea, oameni extraordinari. (...) Doresc să le spun bistriţenilor faptul că începe o perioadă grea de muncă. Îi asigur că toată energia mea o voi pune în slujba comunităţii. Le promit şi mă angajez că tot ceea ce am spus în campania electorală va deveni realitate. Bistriţa va deveni un exemplu de bune practici în Ardeal şi în România. (...) Le mulţumesc mult oamenilor care au ieşit la vot - în primul rând celor care m-au votat, dar nu numai, le mulţumesc şi celor care au ieşit la vot şi nu m-au votat. Aşa este cinstit în democraţie, oamenii au opţiuni. Am să le dau ocazia ca, peste patru ani, să mă voteze într-un număr mult mai mare”, a spus Turc.

Liderul judeţean al PNL a mai reliefat câştigarea primăriilor în oraşul Năsăud şi comunele Petru Rareş, Şanţ şi Rebra, despre care a spus că pentru el „reprezintă un motiv de bucurie uriaşă”, menţionând că există şi alte primării unde liberalii s-au impus, dar că aşteaptă rezultatele finale pentru a le anunţa.

Citiți și: Victorie a liberalilor la Primăria Oradea. Ilie Bolojan obține președinția Consiliului Județean Bihor

PSD anunţă că a câştigat primăriile municipiilor şi oraşelor din Buzău

PSD a câştigat primăriile municipiilor Buzău şi Râmnicu Sărat, ale oraşelor Pogoanele, Nehoiu şi Pătârlagele, precum şi peste 60 de primării din mediul rural, spun reprezentanţii organizaţiei judeţene.

Am câştigat alegerile în judeţul Buzău. Domnul Constantin Toma a câştigat cu peste 74% Primăria municipiului Buzău, am câştigat şi municipiul Râmnicu Sărat, precum şi cele trei oraşe, Pogoanele, Nehoiu şi Pătârlagele. De asemenea, am câştigat marea majoritate a comunelor din judeţ, aproape 67, conform numărătorii noastre paralele”, a declarat, pentru Agerpres, secretarul executiv al organizaţiei judeţene PSD Buzău, Romeo Lungu.

Citiți și:  Fostul ministru Răzvan Cuc a pierdut alegerile pentru Primăria Piatra-Neamț

Vîlceanu (PNL Gorj): E aproape sigur că vom câştiga la Târgu Jiu, undeva peste 50%

Preşedintele PNL Gorj, deputatul Dan Vîlceanu, a declarat că actualul primar Marcel Romanescu, candidatul liberalilor pentru un nou mandat în municipiul Târgu Jiu, ar fi obţinut peste 50% din voturile alegătorilor.

Din datele pe care le avem până acum, este aproape sigur că vom câştiga la Târgu Jiu la un mod categoric, undeva probabil peste 50%, şi vom pierde la Motru, nu am cifrele exacte, dar acestea sunt informaţiile de la momentul acesta. (...) Am câştigat câteva primării şi am pierdut altele, ca de altfel şi la celelalte partide se va întâmpla acelaşi lucru. Au fost alegeri uşor complicate, dar la Consiliul Judeţean (CJ) aşteptăm încă cifre şi rămâne de văzut cum vor evolua (...) Nu avem foarte multe secţii venite la acest moment pentru CJ pentru că în cam toate localităţile din judeţ numărătoarea a început cu funcţia de primar”, a precizat, pentru Agerpres, Dan Vîlceanu.

Citiți și:  Elena Lasconi a câștigat Primăria din Câmpulung Muscel

Mihai Fifor a pierdut cursa pentru primăria Arad. Candidatul PNL este pe primul loc

Avem un rezultat, avem câştigător, din păcate acesta nu sunt eu. Pe fondul unei prezenţe extrem de scăzute, cu un vot extrem de fărâmiţat, am venit doar pe locul 3 la Primăria Arad. Regret fără îndoială o campanie frumoasă şi un efort extrem al unei echipe de campanie extraordinare. Am învăţat demult că în politică cuvântul dezamăgire nu există: cred că înainte de a găsi un primar pentru Arad mai important este ca timp de patru ani să pregătim Aradul pentru un primar social-democrat”, a scris Fifor pe Facebook.

Actualul primar interimar al municipiului Arad, liberalul Călin Bibarţ, ar fi câştigat alegerile, conform numărătorii paralele a voturilor efectuate de PNL, iar preşedintele Consiliului Judeţean, Iustin Cionca (PNL), ar fi obţinut un al doilea mandat, potrivit Agerpres.

Nicolae Robu a pierdut Primăria Timișoarei

Nicolae Robu a pierdut alegerile locale la Timișoara în fața candidatului USR-PLUS, Dominic Fritz. Nicolae Robu și-a recunoscut înfrângerea: „Am pierdut, este voința timișorenilor, diferența este mare”.

În Deveselu a câștigat alegerile locale primarul care a murit de Covid acum 10 zile

Ion Aliman, primarul din Deveselu, care a murit 17 septembrie din cauza COVID-19, a câștigat alegerile locale de duminică. A primit 1.020 de voturi din cele 1.600 exprimate în comună. Aliman candida din partea PSD pentru un nou mandat de primar.

Costel Alexe: PNL a câştigat Primăria Iaşi

Ministrul Mediului, Costel Alexe, candidatul liberal la preşedinţia Consiliului Judeţean Iaşi, a declarat duminică, după închiderea urnelor de vot, că PNL a câştigat la Iaşi.

 

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri