Tarifele lui Trump de 50% ar putea distruge industria siderurgică europeană, avertizează un lider din industrie

Redacția Digi Economic Data publicării:
otel si aluminiu
sursa: shutterstock.com/

Industria siderurgică din Europa riscă să fie „complet distrusă” de tarifele impuse de președintele american Donald Trump, de 50% pe oțel și aluminiu, avertizează unul dintre cele mai mari grupuri industriale din Germania. Taxele vamale, alături de costurile ridicate la energie și avalanșa de oțel ieftin din China, vor pune marii jucători la pământ. 

Ilse Henne, membru în consiliul de administrație al grupului ThyssenKrupp, specializat în oțel, inginerie și produse chimice, a declarat că industria se confruntă cu o „criză existențială” după decizia președintelui american de a dubla tarifele pentru importurile de oțel și aluminiu, de la 25% la 50%.

„Oțelul se află la baza lanțului valoric, așa că această instabilitate afectează toate lanțurile de aprovizionare, care acum trebuie să gestioneze costuri mult mai mari”, a declarat ea pentru The Guardian.

Oțelul și aluminiul sunt industrii fundamentale, esențiale pentru aproape toate sectoarele, de la submarine, avioane și automobile, până la produse de zi cu zi. „Dacă industria siderurgică europeană dispare, vor exista daune colaterale majore. O industrie siderurgică slabă nu înseamnă doar o industrie slabă — pune în pericol întregul lanț valoric industrial.”

Henne a subliniat că Europa trebuie să intervină pentru a salva acest sector strategic. În caz contrar, continentul va deveni dependent de SUA și China.

Un alt pericol în creștere este reprezentat de valul de oțel ieftin din China, un subiect aflat deja pe agenda discuțiilor dintre Comisia Europeană și Beijing. Conform Eurostat, importurile de oțel chinezesc în UE au crescut cu 36% în primul trimestru din 2025.

Totodată, potrivit lui Henne, oțelul rusesc continuă să ajungă pe piața europeană, între 3 și 4 milioane de tone pe an.

„După majorarea tarifelor la 50%, toți producătorii americani de oțel și-au majorat imediat prețurile. Costurile de producție au crescut”, a subliniat Henne. „Este o lecție pe care SUA o vor învăța, din păcate, pe calea grea. De fapt, ceea ce fac este să își limiteze propriul potențial de creștere.”

În raportul său din al doilea trimestru, asociația Eurofer a descris tarifele americane drept „o lovitură severă” pentru perspectivele de redresare a industriei europene și a cerut măsuri urgente din partea UE.