Agențiile cer ca Turismul să fie luat de la Ministerul Economiei și trecut în subordinea Premierului

Redacția Digi Economic Data publicării:
radu oprea
Agențiile de turism cer premierului să ia Turismul de la Ministerul Economiei, condus de Radu Oprea. Foto: Facebook, Stefan Radu Oprea.

Asociaţia Naţionale a Agenţiilor de Turism va solicita reprezentanţilor coaliţiei de guvernare înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Turism, organism care să se afle direct în subordinea premierului, a declarat azi Alin Burcea,  președintele asociației, pentru Agerpres. În prezent, turismul este reglementat de Ministerul Economiei Antreprenoriatului și Turismului, condus de Radu Oprea (PSD).

"Ceea ce ne propunem în primul rând este să ne zbatem pentru înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Turism, pentru că, deşi suntem într-o relaţie excepţională cu actualul ministru, colaborăm foarte bine, ar trebui să avem o autoritate care să se ocupe de toate problemele turismului. Pentru că sunt 1.000 de probleme pe zi pe care trebuie să le rezolve ministrul şi echipa sa. Şi de asta ne dorim ca în viitorul mandat să avem o autoritate naţională pentru turism. Asta este o temă care nu ştiu dacă este neapărat vitală, dar este extrem de importantă", a afirmat Alin Burcea.

El a explicat paşii pe care ANAT vrea să îi urmeze pentru înfiinţarea unei autorităţi guvernamentale în subordinea premierului, care să se ocupe exclusiv de problematica turismului.

"Trebuie să discutăm şi cu reprezentanţii celor două partide, PSD şi PNL, cu această rugăminte şi să le spunem că noi integrăm activităţile şi din alte sectoare. În turism contează şi dacă plaja este sau nu în regulă, şi locurile de parcare de la Mamaia, şi WC-urile dacă sunt sau nu pentru grupurile de turişti, şi la ce oră sunt deschise muzeele. Cred că trebuie să existe o autoritate sub coordonarea primului ministru, care să se ocupe strict de toate temele astea", a completat oficialul ANAT.

"Garantat şi celelalte organizaţii patronale îşi doresc acelaşi lucru, cel puţin cei cu care am vorbit eu. Avem această dorinţă toţi, pentru că sunt foarte multe teme. Şi nu mă refer doar la litoral. Sunt puncte comune specifice turismului. Există o Alianţă pentru turism şi eu am spus acum vreo 10 ani că va veni o zi în care preşedintele Alianţei pentru turism îi va fixa oră de întâlnire ministrului şi, până ies la pensie, aşa aş vrea să se întâmple. Dar nu este încă asociaţie, ar trebui să fie o federaţie patronală. Trebuie să fim toţi uniţi", a adăugat noul preşedinte ANAT.

Turismul este acum domeniu în cadrul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT), condus de ministrul PSD Radu Oprea.