Liderii europeni susțin relansarea energiei atomice

Alexandru Gologan Data publicării:
ue energie nucleara
sursa: gettyimages.com/

Liderii europeni şi experţii în domeniul energiei urmează să discute astăzi despre relansarea energiei atomice la Summitul Energiei Nucleare de la Bruxelles, în încercarea de a reface o industrie aflată în declin după accidentul de la Fukushima din 2011, transmite Reuters.

Energia nucleară nu mai este populară în Europa din cauza îngrijorărilor cu privire la siguranţa centralelor atomice, după accidentul de la Fukushima din 2011. Însă nevoia de a găsi alternative la gazele ruseşti, după invadarea Ucrainei în 2022, precum şi angajamentul Uniunii Europene de a-şi reduce emisiile de gaze cu efect de seră, cu 55% până în 2030, a relansat interesul pentru energia atomică.

"Ne angajăm să lucrăm pentru deblocarea completă a potenţialului energiei nucleare prin adoptarea de măsuri, precum condiţii favorizante care să sprijine, şi finanţare competitivă pentru prelungirea duratei de funcţionare a reactoarelor nucleare existente", susțin liderii europeni.

Summitul de la Bruxelles prefigurează totodată angajamentul liderilor pentru construcţia de noi centrale nucleare şi introducerea mai rapidă a reactoarelor avansate, inclusiv a reactoarelor modulare mici (SMR), în paralel cu menţinerea celui mai ridicat nivel de siguranţă şi securitate. Sprijinul politic vizând extinderea energiei nucleare face parte dintr-un plan mai amplu care urmărește atingerea obiectivelor climatice ambiţioase ale Europei.