IMM-urile riscă falimentul din cauza întârzierilor la plată. UE impune măsuri de salvgardare

Adam Gheorghe Data publicării:
fonduri ue
sursa: gettyimages.com/

Întârzierile înregistrate în tranzacțiile comerciale compromit fluxul de numerar al IMM-urilor, și împiedică competitivitatea și reziliența întregului lanț de aprovizionare. Aproape 50% din facturile din statele membre nu sunt plătite în termenele contractuale, una din patru IMM riscă falimentul din cauza acestor întârzieri, iar autoritățile de la UE vor să ia măsuri în acest sens.

Comisia pentru Piața Internă și Protecția Consumatorilor a adoptat azi un proiect de act normativ pentru combaterea plăților întârziate, ce vizează îmbunătățirea disciplinei de plată a tuturor actorilor din domeniu (întreprinderi mari, IMM-uri și autorități publice) și stimularea competitivității întreprinderilor, în special a IMM-urilor.

Actul instituie un termen maxim de plată de 30 de zile atât în cazul tranzacțiilor între întreprinderi private (B2B), cât și în cazul tranzacțiilor între firme de stat și cele private, în cazul în care autoritatea publică este debitorul, pentru a stabili un termen standard între întreprinderi și autoritățile publice.

Dar există și termene mai lungi, acceptate în anumite condiții. Europarlamentarii au vrut să se asigure că firmele private au flexibilitatea de a negocia termene de plată mai mari, dar de cel mult 60 de zile calendaristice în tranzacțiile B2B, atâta timp cât acest lucru este convenit în mod expres în contract.

Pe de altă parte, este cunoscut faptul că practicile specifice de afaceri din sectorul comerțului cu amănuntul necesită adesea perioade de plată mai lungi din cauza unor factori precum cifra de afaceri scăzută a produselor, sezonalitatea sau ciclurile unice pentru articole (de exemplu jucării, bijuterii, echipamente sportive sau cărți). Drept urmare, europarlamentarii au propus în aceste cazuri termene de plată de până la 120 de zile.

Pentru a menține coerența practicilor de plăți pe piața unică, Comisia Europeană trebuie să stabilească direcții privind aplicarea acestor norme la categoriile de produse specificate.

În scopul protejării IMM împotriva rău-platnicilor, plata la timp a facturilor și evitarea întreruperii fluxului de numerar, se va institui o plată automată a unor compensații pentru întârzierea efectuării plăților. Europarlamentarii au convenit că debitorul va datora între 50 și 150 de euro pentru fiecare tranzacție (în funcție de valoare) pentru a compensa costurile de recuperare proprii ale creditorului.

Proiectul de act normativ va fi supus la vot în aprilie în plenul Parlamentului European.