UE restricționează temporar importurile produselor agricole de proveniență ucraineană

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
importuri cereale ucrainene
sursa: shutterstock.com/

Uniunea Europeană a stabilit un acord provizoriu prin care restricționează importurile de produse agricole din Ucraina. Unele state membre susțin că ucrainenii au destabilizat pieţele agricole ale blocului comunitar.

După ce Rusia a invadat Ucraina în 2022, UE a eliminat tarifele vamale pentru importurile din Ucraina. Măsura a generat supraofertă de cereale iar fermierii din Polonia şi alte state membre au început să protesteze faţă de concurenţa neloială susținută tacit de oficialii din Bruxelles.

De câteva săptămâni, factorii decizionali caută o soluție prin care să impună limite corecte pentru importurile de proveniență ucraineană. Comisia Europeană a propus ca producătorii ucraineni de alimente să aibă acces fără taxe vamale pe pieţele din UE până în iunie 2025, însă cu introducerea de tarife vamale la unele produse dacă vor depăși cotele alocate.

Negociatorii au ajuns la un acord provizoriu, însă trebuie adoptat oficial de Parlamentul European şi statele membre UE. Reglementările se vor aplica din 6 iunie, timp de un an, precizează autoritățile printr-un comunicat.