Evaluare Națională 2021. Elevii claselor a VIII-a susțin proba scrisă la Limba și literatura română

Data actualizării: Data publicării:
elev cu masca in banca intr-o clasa cu distantare fata de colegi
Evaluarea Națională 2021 a elevilor de clasa a VIII-a Foto: Guliver/GettyImages

Evaluarea Națională 2021 începe marți, 22 iunie, cu proba scrisă la limba și literatura română și marchează o dublă premieră în învățământul din România: elevii care susțin examenul sunt prima generație care a făcut clasa pregătitoare, iar testul are subiecte formulate după modelul testelor PISA.

Examenul se va desfășura în 3.850 de centre de examen și vor fi 94 de centre de corectare.

Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor scrise. Pentru executarea schemelor și a desenelor pot folosi și creion negru.

Citiți și: Evaluare Națională 2021. Ce trebuie să știe elevii despre desfășurarea examenului care începe marți

Câți elevi participă la Evaluarea Națională 2021

Peste 130.000 de elevi, mai exact 131.177 de absolvenți ai clasei a VIII-a, dintre care 12.006 în municipiul București, sunt înscriși pentru susținerea examenului de Evaluare Națională, conform situației centralizate de către Ministerul Educației.

Este o generație totalizând aproape 150.000 de elevi, mai mică decât cele precedente, pentru că este prima generație de la care s-au făcut modificări în sistemul de învățământ și s-a introdus clasa pregătitoare.

Raportat la numărul total al generației, rezultă că aproape 16.500 de elevi nu s-au înscris pentru a da Evaluarea Națională. În cea mai mare parte, este vorba despre elevi corijenți, care nu și-au putut încheia situația școlară.

Ministrul Sorin Cîmpeanu a spus luni seara la Digi24 că are emoții și se teme că vor mai lipsi și dintre elevii care s-au înscris deja la Evaluarea Națională. Ministrul educației dă vina pentru această situație pe școala online.

Evaluare Națională 2021. Care sunt noutățile celui de-al doilea examen organizat în pandemie

Într-adevăr, este al doilea an când examenul de capacitate este organizat în pandemie și vine după ce în cea mai mare parte a anului școlar 2020-2021, elevii au învățat online. De altfel, structura anului școlar a fost ușor modificată odată cu vacanța de Paști, tocmai pentru a le da posibilitatea elevilor din clasele terminale să facă ore remediale și să recupereze din materie.

Tot din cauza pandemiei și a școlii online, ca și anul trecut, programa pentru examene a fost simplificată.

Emoțiile sunt însă cu atât mai mari cu cât structura subiectelor pentru Evaluarea Naţională 2021 se schimbă, iar elevii, în premieră, trebuie să rezolve cerințe concepute după modelul testelor PISA. Au avut o primă ocazie să vadă despre ce este vorba cu ocazia simulării Evaluării Naționale, care a avut loc la sfârșitul lunii martie și despre care ministrul educației spune că a avut rezultate surprinzător de bune.

În plus, elevii au avut posibilitatea de a se pregăti rezolvând testele de antrenament, adică niște modele de subiecte care să-i ajute să se orienteze pentru probele scrise propriu-zise. Ele au fost structurate exact după modelul acestora, cu aceeași bibliografie și cu baremul de notare aferent.

Citiți și: Subiecte Evaluare Națională 2021. Sorin Cîmpeanu: Voi insista ca profesorii să le rezolve încă o dată, să nu aibă vicii de formulare

Evaluare Națională 2021. Ce reguli sanitare trebuie respectate la intrarea în centrul de examen

  • toate persoanele vor purta mască în incinta centrului de examen;
  • nu se măsoară temperatura;
  •  accesul în unitatea de învăţământ este organizat astfel încât să fie asigurată o distanţă minimă de 1 m între oricare 2 persoane;
  •  în sala de examen se asigură distanţa de minim 1 m între candidaţi;
  • se asigură dezinfectarea suprafeţelor, aerisirea spaţiilor;
  • parcursul prin curtea şcolii până la intrarea în unitate se va realiza pe un traseu bine delimitat şi semnalizat, respectând normele de distanţare fizică;
  • la intrarea în unitate sunt asigurate materiale şi echipamente de protecţie: covoraşe dezinfectante, măşti, substanţe dezinfectante pentru mâini;
  • intrările/ieşirile, precum şi sensul de deplasare pe coridoare sunt semnalizate corespunzător şi dezinfectate în mod regulat.
  • fiecare persoană care intră în școală va primi câte o mască la sosire și, dacă solicită, și la plecare.
  • colectarea măștilor purtate se va face în locuri special amenajate și semnalizate.
  • este interzis schimbul de obiecte personale.
  • centrele de examen vor beneficia de asistență medicală.

Evaluare Națională 2021. Obiecte interzise în sala de examen

Este interzisă introducerea în sălile de examen a oricărui tip de materiale ajutătoare: manuale, dicționare, notițe, însemnări, cărți, ciorne, rezumate, culegeri etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum și a telefoanelor mobile și a  instrumentelor electronice de calcul, de stocare de informații sau de comunicare.

De asemenea, se interzice candidaților să introducă în sala de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învățământ/centrul de examen în acest scop. Candidații care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie în acest scop nu sunt primiți în examen.

Candidaţilor li se interzice să aibă asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare sau în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare care permite conectarea la internet, la reţelele sociale, pentru comunicare cu alţi candidaţi, asistenţi din unitatea/unităţile de învăţământ/centrul/centrele de examen sau cu exteriorul.

De asemenea, se interzice candidaţilor să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare între candidaţi sau cu exteriorul.

Evaluare Națională 2021. Când începe examenul

Accesul candidaților în centrele de examen se face în intervalul orar 8:00 – 8:30.

Depozitarea bagajelor se face într-o sală special destinată, monitorizată audio-video.

Înainte de începerea probei de Limba şi literatura română, candidaţii vor primi, cu semnătură, codul unic de identificare, pe care îl vor folosi pentru a afla, după afişare, rezultatele obţinute.

Citiți și: Rezultate la Evaluare Națională, cu cod unic. Ce se întâmplă dacă bilețelul primit de la școală este pierdut

Probele, care sunt monitorizate audio-video, încep la ora 9:00, când candidații vor primi broșura cu subiectele și hârtie ștampilată pentru ciorne.

În intervalul 9:00 - 9:15, elevii trebuie să completeze colţul secretizat al foii de examen, ulterior începând derularea timpului propriu-zis pentru rezolvarea subiectelor (120 minute/180 de minute pentru cazurile speciale).

Candidaţii care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim prevăzut pentru rezolvarea subiectelor pot părăsi centrul de examen cel mai devreme după o oră de la distribuirea subiectelor în săli.

Citiți și: Evaluare Națională 2021. Ce reguli trebuie să respecte elevii în sala de examen

Evaluare Națională 2021. Cum se corectează un răspuns greșit pe foaia de examen la proba de limba și literatura română

La probele scrise ale Evaluării Naționale 2021, candidații primesc subiectele sub formă de broșură, putând să solicite și pagini suplimentare, dacă este cazul. Broşura se va preda la finalul probei, întrucât conţine subiectele şi rezolvările acestora, nu rămâne în posesia candidaţilor.

Pentru proba de Limba și literatura română de marți, 22 iunie 2021, elevii trebuie să știe că:

- un răspuns completat în căsuța de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuță și scrierea în dreapta căsuței a literei asociate răspunsului considerat correct;

- un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opțiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X și marcarea cu X a răspunsului considerat correct;

- sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră;

- în cazul itemilor care vizează sintaxa frazei, nu se consideră semn particular delimitarea propozițiilor în frază.

Evaluare Națională 2021. Când se afișează rezultatele

Joi, 24 iunie, Evaluarea Națională continuă cu proba la matematică, iar în 25 iunie este programată proba scrisă la limba maternă (acolo unde este cazul).

Primele rezultate ale Evaluării Naționale 2021 vor fi afişate în data de 29 iunie, iar contestaţiile vor putea fi depuse în data de 30 iunie. Rezultatele finale, după contestaţii, vor fi afişate în data de 4 iulie.

Comunicarea rezultatelor obținute se face anonimizat, atât în centrele de examen, cât și pe site-ul evaluare.edu.ro, respectându-se Regulamentul general privind protecția datelor personale. Mai exact, vor fi utilizate coduri individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților și care au fost distribuite candidaților, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută.

Candidaţii eliminaţi de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă primesc nota 1 (unu) pe lucrarea scrisă.

Evaluare Națională. Cum se face media pentru admiterea la liceu

Absolvenții clasei a VIII-a își vor putea continua studiile în învățământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toți elevii care au finalizat ciclul gimnazial.

Media generală obținută în cadrul Evaluării Naționale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. Media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere.

Pentru a intra la liceu, media de admitere trebuie să fie cel puțin 5.00.

Absolvenţii învăţământului gimnazial care au fost în izolare/carantină sau care din alte motive, justificate cu certificat medical, nu pot finaliza/participa la probele evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a pot susţine probele examenului în etapa specială. Dacă aceştia au participat la una sau mai multe probe de examen, dar nu au putut finaliza examenul, li se recunosc probele desfăşurate în perioada 22-25 iunie 2021.

Etapa specială a Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a (EN VIII 2021) este programată în perioada 5 – 12 iulie, fiind precedată de etapa de înscriere (28 iunie – 2 iulie). Primele rezultate ale etapei speciale sunt așteptate în 9 iulie, iar după contestații, rezultatele definitive sunt programate în 12 iulie.

Repartizarea elevilor la liceu se face computerizat, pe baza mediei de admitere, dar și a opțiunilor personale.

Completarea fișelor de înscriere la liceu are loc în perioada 16-22 iulie, iar repartizarea computerizată a absolvenților de clasa a VIII-a pe locurile de la liceu are loc în 24 iulie

Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, se așteaptă ca rezultatele Evaluării Naționale 2021 să fie mai bune decât cele de anul trecut. Calculele arată că în jur de 90.000 dintre absolvenții claselor a VIII-a din 2021 vor merge la liceu. Locuri vor fi suficiente, dă asigurări ministrul educației. Nu diferă prea mult față de 2020, când promoția a fost cu peste 30.000 de elevi mai mare, a spus Sorin Cîmpeanu la Digi24. 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri