Ce se întâmplă de fapt cu baghetele franțuzești expirate. De ce nu ajung la gunoi, ci din nou pe masă

Data actualizării: Data publicării:
Closeup pile of wheat bread for breakfast
Foto: Guliver/GettyImages

Lungi și subțiri, rumenite și crocante. Minunatele baghete  franțuzești, un simbol național. Cu toate acestea, Franța pare că este nu doar o națiune mândră, ci și una risipitoare. Și risipește chiar și pâinea. Un brutar plin de imaginație a venit cu ideea marii... recoaceri franceze. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:00 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

Pâinea noastră de zi cu zi e aruncată tot zi de zi în cantități industriale. În urmă cu aproape patru ani, Franța era prima țară din lume care a interzis risipa de alimente în supermarketuri. Magazinele riscă amenzi dacă aruncă mâncarea comestibilă în loc să o doneze organizațiilor caritabile.

Franck Wallet a găsit o modalitate de a face folosi şi pâinea veche. El a conceput un dispozitiv pentru a o mărunți. „Am vrut să previn risipa, dar și să fac un produs de calitate”, spune Franck Wallet, de profesie inginer.

Pentru o bună calitate, în Germania se recomandă ca pâinea proaspătă să nu conțină mai mult de 6% pesmet. Dar Wallet folosește 20%. Restul rețetei rămâne neschimbat. Cu toate acestea, atunci când vine vorba de celebra baghetă frațuzească, brutarii sunt sceptici.

„Brutarii au fost încântați de ideea de a folosi pâinea veche de o zi pentru o nouă pâine. Doar că bagheta este sacră aici, așa că nu se ating de rețetă. Noua noastră tehnică ne permite să coacem alte tipuri de pâine care arată ca niște baghete. Doar numele diferă”, explică Franck Wallet.

Așa s-a născut bagheta evadată - literalmente bagheta care a evadat din coșul de gunoi. Acum prăjiturile sunt făcute integral din pâine veche. Și nu-i nimic diferit în gustul lor.

„Sunt simple, dar au un gust grozav. La fel ca prăjiturile obișnuite și totuși altfel. Sunt perfecte”, spune  Fabrice Morno, patiser.

În prezent, 70 de brutării folosesc dispozitivul pentru a recicla pâinea veche de o zi și pentru a reduce risipa alimentară. Wallet ar fi și mai fericit dacă s-ar alătura și altele.

„Bineînțeles, mi-ar plăcea ca ideea să fie folosită în toate brutăriile. Astfel încât pâinea să nu mai fie aruncată deloc, ci mai degrabă reciclată în rețete noi, de înaltă calitate, gustoase şi pe placul tuturor”, spune Wallet.

Inginerul crede că producătorii trebuie să acționeze mai responsabil atunci când vine vorba de produsele alimentare - pentru a răspunde cerințelor clienților și ale planetei noastre.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri