Salariu sau familie? Tu cât timp petreci cu copilul tău?

Data publicării:
mama fiica

Până anul trecut, Mariana lucra mai mult de 10 ore pe zi şi câstiga 2.000 de euro. Aceşti bani au însemnat sacrificii. Îşi vedea copilul doar seara, înainte să adoarmă. De multe ori trebuia să roage pe cineva să-i ia fetiţa de la afterschool, pentru că şi soțul ei are un program încărcat. Lipsa timpului petrecut în familie a dus pentru Milena, fetiţa Marianei, la probleme de comportament. Nu suporta să i se facă observaţii, era irascibilă şi tristă. Aşa au ajuns la psiholog, iar după asta, părinţii au făcut câteva schimbări radicale.

 

„A ajuns copilul să îmi zică că am uitat-o la afterschool : mami, sunt ultima care pleacă de acolo! Mai avea puţin şi zicea că-i abandonată! Şi a zis o dată, de două ori şi la un moment dat a trebuit să luăm o decizie!”, povestește Mariana, mama Milenei. Așa că...

„Am schimbat serviciul şi am câştigat mai mult timp, deşi partea financiară nu se poate compara”, continuă Mariana.

„Viaţa mea s-a schimbat în bine de când mama petrece mai mult timp cu mine, fiindcă s-a lăsat de serviciul celălalt”. Este mărturisirea tinerei Milena. 

Acum, între mamă și fiică e timp pentru joacă și afecțiune.

„E frumos aşa? Mai mult timp împreună? Să te pupe mami! Iubita mea!” - Mariana dă frâu liber sentimentelor.

„Colorăm şi mergem cu bicicleta. Asta ne place să facem. (...) Mergem în parc şi facem club de lectură”, descrie Milena activitățile pe care le face împreună cu mama.

Iar rezultatele acestui pas din partea mamei nu se lasă așteptate. „Milena a fost foarte fericită. De unde plângea şi zicea că nu-i place de şeful meu, că mă ţine mult la muncă, acum e altceva. Avem timp pentru noi, discutăm, ne plimbăm, ne facem planuri, de unde până acum nu aveam timp nici să vorbim la telefon pe timpul zilei. Aşa că suntem foarte bine acum”, povestește mama Milenei.

Cazul Marianei nu este unul singular. Conform unui studiu al companiei Unlock Market Research care arată tendinţele românilor în 2018, 55% sunt dispuşi să accepte un loc de muncă mai prost plătit, dar care să le ofere mai mult timp liber.

„Oamenii sunt foarte preocupaţi de timp, că acesta curge repede şi acestă pierdere e percepută ca foarte serioasă în viaţa personală. Faptul că nu am apucat să stau cu copilul când avea nevoie, în primii 7 ani, când avea probleme la şcoală, când apăreau probleme de apărare, de integrare. Dacă eram acolo (..) poate astăzi aş fi fost un părinte mai împlinit şi copilul meu mai fericit”, explică sociologul Adina Vlad.

„Faptul că oamenii aleg să petreacă timp de calitate în familie şi că se procupă de viaţa lor şi de ceea ce-şi doresc cu siguranţă va avea un impact asupra noilor generaţii”, este convingerea sociologului Flavia Bovei.

„Dacă în trecut oamenii spuneau că prioritatea e să aiba bani (...) astăzi zicem că timpul petrecut cu copiii e printre cele mai importante în viață”, spune sociologul Adina Vlad.

Flavia Bobei subliniază consecințele: „E evident că orice copil, cu cât are mai multă afecţiune şi atenţie îşi va găsi calea în viaţă şi succesul mult mai uşor”.

Aşa se face că mulţi salariați renegociază condiţiile de angajare în clipa în care devin părinţi.

„În functie de job şi companie, pun limite legate de timpul pe care îl petrec la job, astfel încat să îşi găsească timp pentru viaţa personală. Alţii lucrează de acasă, important e să-şi facă jobul şi să fie eficienţi, mai puţin să stea la program între 8 și 8, iar unii renunţă la serviciul bine plătit, dar care le mănâncă timp”, spune Adina Vlad.

„Generaţia următoare să fie pregătită pentru viaţă şi să fie fericită. Noi nu am fost pregătiţi să fim fericiţi”, este de părere Flavia Bobei.

Românii vor să se întâlnească mai des cu cei dragi şi se implică în proiecte cu impact asupra comunităţii. Trei din 10 fac voluntariat, iar mulţi sunt copii şi adolescenţi.

Adina Vlad,sociolog: „Oamenii au obosit. Au început să mai stea pe acasă, să aprecieze tihna, emoţia, conexiunea reală, autentică. Vorbim cu copii care spun: mama zice să mă uit în ochii ei când vorbesc cu ea. Astea sunt manifestările şi e o speranţă mare pentru omenire. Oamenii se reîntorc la emoţie, conexiune, sentiment”.

Flavia Bobei, sociolog: „Oamenii nu mai sunt dispuşi să accepte orice serviciu, sunt mai pretenţioşi”.

Trei din 10 români închid telefonul şi Facebook-ul după-amiaza, în weekend-uri, pentru mai puţin stres. Sociologii explică această tendinţă ca fiind reversul abuzului de tehnologie din ultimii ani.

Adina Vlad, sociolog: „E o tendinţă de a tempera cosumul de tehnologie şi de a valorifica timpul cu tine, care e mai important şi mai autentic!”.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri