Anevrismul de aortă, o boală fatală. Cum poate fi prevenit

Data publicării:
anvrism

„Uneori, anevrismul poate să nu aibă niciun simptom. El se poate dezvolta în ani de zile și la vârsta de 50 – 60 de ani poate ajunge la dimensiuni mari și astfel se poate rupe.

Pacientul trebuie să facă investigații înainte de anevrismul să se rupă și să-l descopere. Astfel, un pacient trecut de vârsta de 50 de ani, care este obez, hipertensiv, fumător, trebuie să meargă la medic și să facă o ecografie abdominală cu viză pe aorta abdominală. În acest fel se poate descoperi anevrismul de aortă înainte ca acesta să producă simptome și înainte ca acesta să se rupă.

Este foarte important ca anevrismul să fie descoperit la o dimensiune la care să poată fi operat în siguranță. Mortalitatea operatorie a unui anevrism de aortă abdominal nerupt este în jur de 5%, pe când mortalitatea operatorie a unui anevrism de aortă abdominal rupt este, uneori, între 50 – 90%.

Există o dimensiune la care anevrismul trebuie operat, iar dimensiunea este în jur de 5 cm. Sub această dimensiune, pacientul trebuie urmărit anual. În momentul în care anevrismul crește peste 5 cm, pacientul trebuie operat.

După o astfel de intervenție, trebuie urmărit întregul sistem circulator pentru că se poate dezvolta un alt anevrism în altă parte. De cele mai multe ori, după această operație, pacientul duce o viață normală. Însă regimul de viață trebuie modificat, să renunțe la fumat, să mănânce mai puține grăsimi, să-și controleze greutatea, lucruri care îl pot ajuta să aibă o viață cât mai lungă.

Pentru a preveni anevrismul, pacienții care sunt obezi, hipertensivi trebuie să aibă grijă ca aceste lucruri să dispară din viața lor sau să fie tratate cât mai bine. Adică tensiunea trebuie să fie menținută în valori normale cu ajutorul medicației, greutatea trebuie și ea menținută în limite normale cu ajutorul unei diete corespunzătoare și al unui regim de sport adecvat.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri