Cum să mâncaţi pentru a vă proteja inima

Data publicării:
GettyImages-79102896 1

 

 ©FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Alături de exerciţiile fizice, există anumite alimente care pot îmbunătăţi capacitatea organismului de a pompa sânge.

Niciodată nu este prea târziu să începeţi să consumaţi alimente care sunt bogate în substanţe nutritive, ce protejează şi îmbunătăţesc sănătatea inimii. Aceste substanţe nutritive includ acizii graşi Omega 3, vitamine şi minerale. Toate pot contribui la menţinerea densităţii sângelui în parametri normali, aspect foarte important pentru păstrarea sănătăţii cardiovasculare.

Măsuri pentru protecţia inimii

Evitaţi să urmaţi cure de slăbire. O dietă drastică vă poate face să arătaţi mai bine într-o rochie de seară la un eveniment. Dacă doriţi, însă să aveţi o inima sănătoasă, adoptarea unor diete drastice nu este recomandată. La fel este şi cazul dietelor care presupun consumul unui singur tip de aliment. Includeţi în meniul zilnic carne slabă, legume şi cereale integrale, pentru a obţine beneficii pe termen lung pentru inimă şi talie.

Consumaţi mai multe fibre. Fibrele absorb grăsimea în timpul digestiei şi reduc inflamația din artere. Fibrele ajută la controlul greutăţii corporale, deoarece menţin senzaţia de plenitudine mai mult timp. În plus, acestea îmbunătăţesc şi sănătatea digestivă. Fructe, legume, nuci şi fasole - toate acestea sunt surse importante de fibre.

Creşteţi aportul de cereale integrale. Cerealele integrale ajută la păstrarea unui nivel optim de zahăr din sânge, reducând astfel riscul de diabet cu 20-30% şi contribuie la menţinerea unei greutăţi corporale sănătoase. Optaţi pentru pâine din grâu integral, orez brun, orez sălbatic, fulgi de ovăz, făină din porumb, orz şi secară.

Limitaţi consumul de cafeină. Dacă suferiţi de fibriliție atrială, cofeina şi alte stimulente pot declanşa simptome ale bolilor cardiovasculare.

Atenţie la ce tip de carne consumaţi. Carnea roşie este, de obicei, bogată în grăsimi săturate, care sunt nocive pentru inimă. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să excludeţi carnea din dietă dumneavoastră. Important este să alegeţi cu înţelepciune ce fel de carne mâncaţi. Optaţi întotdeauna pentru carnea slabă, cum ar fi muşchiul de porc şi pieptul de pui sau curcan.

Adăugaţi pește în dieta dumneavoastră. Probabil aţi auzit că peştele este bun pentru sănătate. Beneficiile pe care peştele le oferă organismului depind atât de tipul de pește, cât şi de modul în care îl preparaţi - un file de cod nu mai are aceleaşi proprietăţi benefice când este prăjit în ulei, de exemplu.

Gătiţi peştele la cuptor sau la grătar. Carnea de pește este bogată în acizi graşi Omega 3. Printre peştii cu cea mai mare concentraţie de Omega 3 se numără: păstrăvul, somonul, tonul şi sardinele.

Consumaţi mai multe alimente bogate în vitamina E. Vitamina E este solubilă în grăsimi, prin urmare aveţi nevoie să consumaţi o cantitate suficientă de grăsimi, pentru a permite organismului să asimileze în mod eficient această vitamină importantă pentru sănătatea cardiovasculară.

Vitamina E creşte rezistenţa vaselor de sânge şi previne apariţia hipertensiunii arteriale. Alimente bogate în vitamina E sunt: avocado, legumele verzi, cerealele integrale, nucile şi seminţele.

Dacă urmaţi tratament medicamentos pentru hipertensiune arterială, trebuie să fiţi conştienţi de faptul că vitamina E are proprietăţi anticoagulante.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri