O treime dintre copii suferă de scolioză

Data publicării:
scolioza

În judeţul Cluj, numărul copiilor care suferă de astfel de deformări ale coloanei vertebrale a crescut cu 30% în anul şcolar trecut, de la 1.900 de cazuri la aproape 2.500. Specialiştii avertizează că nici mobilierul din şcoli nu ajută la menţinerea unei poziţii corecte a copiilor în bănci.

Csabi are 14 ani şi a descoperit de curând că are scolioză. Părinţii lui şi-au dat seama că este ceva în neregulă atunci când au observat o proemineţă în pieptul său. Au ajuns însă destul de târziu la medic, iar acum copilul trebuie să poarte un corset şi să facă săptămânal gimnastică medicală.

Pentru că intimitatea corpului este un subiect sensibil pentru adolescenţi, părinţii rareori observă că aceştia au o problemă fizică.

„Acest copil abia de câteva luni a fost descoperit, ori această deviere apare în jurul vârstei de 12 ani”, a explicat Dana Vasilescu, medic ortoped pediatru.

Cele mai întâlnite deformaţii ale coloanei la copii sunt: scolioza, cifoza sau lordoza. Medicii spun că aceste afecţiuni sunt întreţinute şi agravate de poziţia greşită a elevului în bancă, dar şi de faptul că cei mici petrec tot mai mult timp la calculator. Dacă problemele sunt depistate din timp, şansele de recuperare sunt mari.

„Stând pe scaun, corect, între coapsă şi gambă trebuie să formeze un unghi de 90 de grade, iar sprijinul pe sol să se facă cu toată talpa, aceea este poziţia corectă”, spune Dana Vasilescu.

Deformaţiile coloanei la copii, dacă sunt descoperite din timp, se pot corecta prin purtarea unui corset şi exerciţii de gimnastică medicală. Dar sunt cazuri în care este necesară operaţia. La nivelul ţării, unul din trei copii are coloana deformată. Pentru a menţine o postură corectă a spatelui şi a corpului, în general doctorii recomandă copiilor şi tinerilor practicarea unor sporturi precum dansurile sau înotul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri