Sari la conținut

Kim Kardashian, alături de Rembrandt și Warhol într-o expoziție dedicată autoportretului

Ce îi poate aduce în același loc pe Rembrandt, Kim Kardashian și Andy Warhol? "Potențialul creativ al unui selfie", a răspuns directorul Saatchi Gallery în preziua deschiderii, vineri, a unei expoziții dedicate autoportretului sub toate formele sale, relatează AFP.

Saaatchi Gallery Press View Of New Exhibition 'From Selfie To Self-Expression

Foto: Gulliver/Getty Images

După o explozie a sectorului digital și răspândirea smartphone-urilor, a-ți face o fotografie a devenit un nou sport mondial. Și cine poate personifica mai bine această nouă artă care îi aduce pe unii la disperare și îi obsedează pe alții decât vedeta de reality-show Kim Kardashian, se întreabă agenția franceză de știri.

La expoziția "From Selfie to Self-Expression" de la Saatchi Gallery, Kim Kardashian — care a publicat în 2015 o carte cu cele mai bune selfie-uri ale sale intitulată "Selfish" — deține un loc de prim plan. Este însă departe de a fi singură. 

Renoir, Picasso, Cézanne, Monet, Rembrandt sau Van Gogh se numără printre maeștrii ale căror autoportrete, proiectate pe ecrane, par să reamintească faptul că oamenii nu au avut nevoie de invenția telefonului pentru a-și face autoportretul, scrie Agerpres.

Singura diferență este că odinioară "exercițiul era rezervat artiștilor care aveau talent, instrumente și materiale", a subliniat Nigel Hurst, director executiv al Saatchi Gallery.

El a reamintit că dezvoltarea oglinzii a contribuit la popularizarea noului gen. Unii l-au luat în derâdere, precum pictorul francez Joseph Ducreux cu al său "Autoportrait en moqueur (1793)", în care artistul arată spre spectator, cu un surâs sarcastic pe buze. 

Modernitatea însă obligă, iar vizitatorii pot da "like"-uri operelor de la Saatchi Gallery, pe smartphone-uri atașate de ecrane.

Apariția fotografiei a deschis noi orizonturi, explorate pe larg de artiști ca Andy Warhol, Tracey Emin sau Cindy Sherman.

În final s-a ajuns la selfie-uri, imagini redistribuite de mii de ori, precum autoportretul accidental al unei maimuțe sau selfie-ul prim-ministrului danez Helle Thorning-Schmidt cu Barack Obama.

Selfie-ul lui Ellen DeGeneres cu crema Hollywood-ului de la Oscaruri, devenită imaginea cea mai partajată de pe planetă, deține și el un loc de prim-plan. 

La îndemâna tuturor, selfie-ul oferă și un teren de joc inepuizabil pentru artiștii contemporani, precum britanica Juno Calypso, de 27 de ani, care a creat un personaj pe care îl pune în scenă în toate culturile.

"Uneori încep la 22.00 și nu termin înainte de cinci dimineața", a declarat ea pentru AFP, insistând că nu face asta doar pentru a se distra, ci ca un veritabil demers artistic.