Sari la conținut

Biziday | Legătura dintre sport și corporații

Călin face parte din echipa de fotbal FC Player. De luni până vineri poartă cămaşă şi cravată, iar miercurea, seara, se transformă. La toate acestea se adaugă, desigur, o minge de fotbal - săptămânal, de 7 ani. Dacă la început au fost 12 membri, acum sunt 28.

„Dacă reuşeşti să te integrezi într-o echipă înseamnă că poţi să faci parte dintr-o echipă şi la serviciu, în care, teoretic, fiecare trebuie să se ajute pe fiecare, ca să câştige echipa”, spune Călin Avram, 41 de ani, director financiar la o companie multinaţională.

La fel ca în sport, în viaţa profesională contează de multe ori să fii omul potrivit la locul potrivit, să reacţionezi la timp şi corect, fără să stai prea mult pe gânduri şi să fii un bun jucător.

Performanţa este un cuvânt care se regăseşte în ambele medii. Te simţi la fel, este tot o reuşită, este tot o performanţă”, spune Gabriel Pantelimon, manager general Xerox.

Gabriel Pantelimon era în clasa a şaptea când s-a îndrăgostit iremediabil de scrimă. Pentru un copil pasionat de filme şi aventură, mânuirea spadei şi duelul au fost dragoste la prima vedere.

„Antrenorul a venit prin clase şi a spus: scrimă, cine vrea să vină la scrimă. Şi la 13 ani, când începi să citeşti romanele lui Alexandre Dumas - Cei trei muschetari - şi vezi filme cu Gerard Philippe, bineînţeles că reacţia a fost extraordinară. Prima impresie asta a fost, de filme, aventură, eroi. Bineînţeles că, pe urmă, a venit munca”, spune el.

Cu multă disciplină şi sacrificii, Gabriel a trecut de primii 18 ani de carieră sportivă. În tot acest timp a ajuns campion naţional la scrimă şi a participat la Jocurile Olimpice de la Barcelona din 1992, la cele de la Atlanta din 1996.

„Nu contează că ai avut succes o dată, după două zile de refacere trebuie să te întorci la muncă, să mergi mai departe, asta dacă vrei să performezi pe termen lung”, spune el.

Nu s-a limitat la sport. A absolvit Politehnica, dar povestea de succes în afaceri are legătură și cu sala de antrenament.

„Am avut o bursă sportivă sponsorizată de o companie şi apoi mi-au dat un loc de muncă şi am urmat această cale. Datorez sportului cariera mea în mediul de afaceri şi în această companie”, spune Gabriel Pantelimon.

Acum, la două decenii de la interviul de angajare în corporația americana a cărei subsidiară din România a ajuns să o conducă, pasiunea lui Gabriel pentru scrimă este la fel de vie.

„Lucrând în business mă simt la fel de fericit ca şi când aş câştiga o competiţie, în momentul în care avem o reuşită la birou”, spune el.

Campionatele pentru angajaţi sunt în trend de câţiva ani. Realitatea din companiile de pe piaţa românească arată că tot mai mulţi angajaţi participă la competiţiile sportive pentru corporaţii.

Nu doar berea după serviciu întăreşte spiritul de echipă, şi un sport practicat împreună”, spune Gabriel Pantelimon.

Chiar dacă pentru cei mai mulţi serviciul înseamnă birou, adică o activitate sedentară, ambiţia şi pasiunea pentru mişcare îi fac să-şi depăşească zilnic limitele.

Cu alte cuvinte, cei care nu au făcut sport în liceu sau în facultate sau cei care îşi doresc să facă mişcare au găsit o modalitate să îmbine utilul cu plăcutul: să joace pentru echipa companiei. Și să socializeze prin sport.

Când vine vorba de sporturile preferate, fotbalul este încă în top.

Avem nevoie de mişcare, mai ales după orele lungi de lucru. Ca să nu fac ore suplimentare la birou miercuri la program îmi găsesc de lucru aici”, spune Călin Avram.

Din ce în ce mai mulţi angajatori aleg să ofere abonamente la sală angajaţilor pentru a-i motiva şi a-i fideliza. Numărul abonamentelor din România la cluburile sportive a crescut în 2014 cu 12 la sută faţă de anul precedent, iar pentru 2015, procentul estimat de creştere este de 10-13 la sută, potrivit estimărilor 7card. La nivelul pieţei de fitness din Romania, bugetul mediu lunar pentru un abonament la o sală de sport este de 170 lei. 

Pe aceeași temă