Sari la conținut

BIZIDAY. Pentru locuitorii din vestul ţării este mai avantajos să meargă în concediu în Grecia sau Turcia decât pe litoralul românesc 

Să presupunem că locuiți undeva în vestul ţării. De exemplu, în Timișoara. Vreți cu orice preț să ajungeți pe litoralul românesc al Mării Negre, deși către cel sârbesc aveți autostradă și la fel și către balatonul maghiar. Dar să presupunem totuși că vreți la Mamaia. Dacă mergeți cu autoturismul personal, nu prea aveți cum să faceți mai puțin de 9 ore.

Dacă aveți o mașină care nu consumă prea mult, carburantul o să coste ceva mai mult de 400 de lei dus întors. Mai există și varianta CFR, dar tren direct Timişoara-Constanţa nu există. Puteți să schimbați trenul la București, de exemplu și în cazul pur teoretic în care vreți o astfel de distracție, o să faceți cam 13 ore până la destinație.

În realitate, întârzierile sunt frecvente pe această rută și dacă ajungeți în 15 sau 16 ore, vă puteți declara mulţumiți.

Cât despre prețul biletului la clasa a 2-a, acesta este de 270 de lei dus întors, iar biletul la vagonul de dormit este mult mai scump decât benzina până la Constanța.

Ar mai fi o soluție. Să luați avionul până la Constanța, dar, ați ghicit, nu există nicio cursă directă între Timișoara și litoral. La fel, nu există niciun avion care să lege Oradea, Baia Mare sau Sibiul de Constanța.

Eventual, locuitorii acestor orașe pot să vină cu avionul până la București și de acolo, să ia trenul sau un autocar. Problema este că singurele curse regulate pe care le are Aeroportul Internațional Constanța sunt către destinații ca Londra, Istanbul sau Milano.

E drept însă că în timpul sezonului estival, pe aeroportul Mihail Kogălniceanu mai aterizează și destul de multe chartere. Culmea ridicolului este că un englez ajunge mult mai repede la Mamaia decât un timișorean. E drept că pentru asta, plătește cam 500 de euro, dar dacă își face rezervările din timp, costurile sunt doar ceva mai mari decât ale unui bilet dus întors cu vagonul de dormit la clasa I.

Și atunci, ce le rămâne de făcut românilor din vestul țării? Pentru ei, mult mai ușor este să își facă concediile în Grecia sau Turcia.

Charterele care pleacă pe timpul verii costă câteva sute de euro, dar dacă biletele sunt luate din timp și eventual în extrasezon, ajung să coste mai puțin decât un plin de benzină.

Dar cel puțin la fel de important, turiștii ajung la destinație în câteva ore.