Galerie Foto A început a doua fază a proiectului de stopare a eroziunii costiere. Lățimea plajelor de pe litoral se va mări cu până la 100 de metri

Data publicării:
plaja litoral
Lucrări la proiectul de lărgire a plajelor de pe litoral. Foto cu caracter ilustrativ: Bogdan Bola/ Facebook

Bogdan Bola, directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, a scris, sâmbătă, pe Facebook, că a început a doua fază a proiectului de stopare a eroziunii costiere, “prin care România va câștiga sute de hectare noi de teritoriu”. Astfel, lățimea plajelor de pe litoral ar trebui să crească în 2021 cu 60 – 100 de metri.

“Așa arată începutul fazei a doua a proiectului de stopare a eroziunii costiere, prin care România va câștiga sute de hectare noi de teritoriu - peste 2 km de conductă, aliniată pe plaja din Năvodari, așteptând să fie sudată. Montarea acesteia a intrat deja în linie dreaptă, urmând ca în curând să o punem în funcțiune.

Prin ea, mii și mii de tone de nisip vor fi aduse din largul Mării Negre și «aruncate» pe plajele existente, lățimea acestora urmând să crească anul viitor cu încă 60 - 100 de metri. Iar acesta este doar începutul acestei faze din proiectul #ABADL-ului, la care oamenii de aici muncesc cu profesionalism de ani de zile”, arată mesajul directorului Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral.

Lucrări la proiectul de lărgire a plajelor de pe litoral. Foto cu caracter ilustrativ: Bogdan Bola/ Facebook
Lucrări la proiectul de lărgire a plajelor de pe litoral. Foto cu caracter ilustrativ: Bogdan Bola/ Facebook

În urma aplicării programului de nisipare a Zonei de Coastă Turistică, finanţat din fonduri europene, suprafaţa plajelor României va fi dublată, spunea luna trecută ministrul Mediului, Costel Alexe.

„Peste 840 de milioane de euro, care sunt investite în această a doua etapă a proiectului, prin care, pe o lungime de 30 de kilometri, vom reuşi nu doar să combatem eroziunea costieră - fapt care ar fi dus ca în următorii 10-20 de ani România, pe anumite porţiuni, să nu mai fi avut plaje - reuşim prin acest proiect să dăm o şansă biodiversităţii, astfel încât au fost prinse măsuri pentru prima oară.

Vorbim de refacerea ecosistemelor marine şi de conservare a biodiversităţii şi, poate, cel mai important, pentru întreaga societate românească şi este vestea bună, prin acest proiect, suprafaţa plajelor României va fi dublată”, a declarat Alexe.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri