BONTON. Fata care găteşte cu flori. Romana Rista dezvăluie secretele florilor comestibile

Data publicării:
romana rista

„A fost un moment din viaţa mea, acum exact 2 ani, când am început să fiu mai conştientă de faptul că găteam cu flori. Am fost invitată într-o emisiune să gătesc în direct. Am gătit atunci cu flori şi, din curiozitate, un telespectator a sunat să întrebe cine este tipa care găteşte cu flori? Şi atunci aşa mi-a rămas numele”, povestește ea

Romana şi-a urmat noua vocaţie fără nicio ezitare. În plus, toate semnele i-au arătat că decizia ei este corectă: s-a născut în luna mai, luna florilor, în oraşul florilor, Timişoara.

De atunci florile nu lipsesc din viaţa mea de zi cu zi, fie că vorbim de bucatele cu flori pe care le pregătesc sau despre momentele în care îi inspir pe ceilalţi să îşi urmeze vocaţia, să şi-o descopere”, spune Romana Rista.

Toată lumea o cunoaşte pentru tartele ei cu flori şi pentru faptul că niciuna nu seamănă cu alta. Găteşte mereu la inspiraţie şi asta face ca viziunea pe care o are să fie mereu proaspătă, inovatoare.

„Această bucătărie cu flori m-a făcut să-mi dau seama că înfloresc pe zi ce trece. ... Mi-am dat seama că inspir ... Şi cred că asta este menirea mea, de a vedea lucrurile altfel”, spune ea.

Chiar dacă Romana găteşte creativ, ea citeşte mereu despre bucatele pe care le prepară şi se inspiră din bucătăriile lumii şi poveştile lor. Tartele ei sunt călătorii în lumea gusturilor şi obiceiurilor din lumea întreagă.

„Bucătăria cu flori comestibile este o bucătărie care trebuie atent studiată de cei care vor să o urmeze, pentru că, deşi la prima vedere pare simplu, chiar nu orice floare comestibilă poate să fie consumată în bucate”, explică Ramona Rista.

Nici România însă nu este străină de gătitul cu flori.

„Bunica făcea dulceaţă de flori de salcâm sau clătite de flori de salcâm, deci bucătăria românească regională a preferat florile. Există un şerbet de toporaş care se face în zona Delta Dunării. Dulceaţa de micşunele. Dacă răsfoieşti cărţi de bucătărie de bucate româneşti, o să vezi că nu suntem pe ultimul loc în ceea priveşte bucătăria cu flori. Dulceaţa de petale de flori de trandafir se face în zona Vrancei, se face în Ţara Făgăraşului, se face în zona Banatului şI Ardealului de unde provin”, spune fata care gătește cu flori.

Romana a crezut în steaua ei norocoasă când a început să se ocupe serios de gătit. Nu a fost un drum uşor, însă pasiunea a fost cel mai important ingredient. A mers înainte chiar şi-atunci când piedicile păreau de netrecut.

„Le spun tuturor că dacă îşi fac planuri şi o tot gândesc foarte mult nu o să se întâmple nimic. Lucrurile se întâmplă atunci când acţionezi, când îţi doreşti foarte mult să faci ceva . Important este să îţi urmezi visul, să clădeşti în fiecare zi bazându-te pe forţele proprii. Da ! Uite ! Eu sunt un autodidact. Nu am urmat şcoli de bucătari, am început să cred că pot să fac lucrul ăsta”, spune Romana Rista.

Cu toate că a fost manager de vânzări în corporaţii importante, Romana a întâmpinat noul drum cu speranţă şi optimism, dar fără să se bazeze că lumea pe care a lăsat-o în spate o va ajuta la nevoie.

„Sunt momente în care cei mai apropiaţi din jurul tău nu se dezmeticesc cu noua ta îndeletnicire sau noul tău crez. Ăsta este unul dintre momentele care te poate un pic, să spunem, dezechilibra. Şi trebuie să te aduni, să le explici că, de fapt, da ! Tu ai descoperit asta despre tine şi că vrei să faci lucrurile astea şi să-i convingi sau să nu-i convingi şi totuşi să mergi mai departe, indiferent ce cred poate cei de la care astepţi tu mai mult”, spune ea.

„Mai sunt momente în care dai greş, în care nu îţi ies lucrurile aşa cum ţi-ai dori şi astea pot să fie momente devastatoare, cum se spune, şi trebuie să ştii că practic forţa vine din interior şi de modul în care tu reuşeşti prin ceea ce faci, cu mâinile tale, să te cunoşti pe tine”, adaugă Romana.

La doi ani de când a început noua viaţă, Romana ştie că acesta este destinul ei. Că tot ce a trăit şi tot ce a învăţat a adus-o, azi, în mijlocul naturii, a florilor pe care le iubeşte şi pe care le foloseşte în tartele ei. Este felul ei de a fi fericită şi de a le împărtăşi din această fericire şi altora. Florile au învăţat-o cea mai frumoasă lecţie: că atâta timp cât crezi în tine, poţi renaşte de o mie de ori, în culori şi arome noi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri