Cine este fotograful român al cărui proiect a făcut înconjurul lumii

Data publicării:
foto

Un tânăr fotograf din România a devenit cunoscut în toata lumea după ce s-a împrietenit cu oamenii străzii din San Francisco. Şi-a dorit să îi ajute şi a arătat că dincolo de hainele mai bune sau mai ponosite, există mereu un vis. Proiectul „Prinţ şi cerşetor” a făcut înconjurul lumii. Horia Manolache l-a continuat, sub altă formă, în România.

Prinț și cerșetor. Așa se numește proiectul pe care fotograful Horia Manolache l-a realizat, în urmă cu doi ani, în America şi care a devenit cunoscut în întreaga lume. Visul celor fotografiaţi, adică al unor oameni ai străzii, s-a îndeplinit, măcar pentru câteva clipe în studioul improvizat într-un hotel american.

Horia Manolache, fotograf: „Să-i arăt mândri, să-i arăt frumoşi, să-i arăt cumva cum oamenii nu pot să-i vadă. Cred că jumătate de an am tot încercat să pun lucrurile cap la cap şi mi se părea destul de greu, mai ales că facultatea nu mă sprijinea în chestia asta. N-aveam voie să duc oamenii străzii la studiourile lor şi atunci a trebuit să caut un alt loc în care să am tot ce îmi trebuie.”

Horia Manolache a absolvit un masterat în fotografie în San Francisco, acolo unde peste 7.000 de oameni trăiesc pe stradă. Nu a putut să-i ignore şi a fost curios să le afle poveştile.

Horia Manolache: „Bill, de exemplu, a trebuit să fugă de acasă, să fugă din statul lui, pentru că fata lui a avut o operaţie şi nu a reuşit să acopere cheltuielile de spitalizare şi atunci firma de asigurare şi spitalul au venit după el, prin poliţie şi trebuia să facă închisoare pentru chestia asta, aşa că a fugit în California şi în felul ăsta a rămas liber, chiar dacă trăind pe străzi. În San Francisco eu, ca străin, eram judecat după ce ştiau oamenii de la televizor despre România. Şi cumva văzând şi oamenii străzii, am simţit că şi ei erau judecaţi tot aşa, după ce ştiau de la televizor.”

Fotograful român a înțeles ca fiecare om al strazii a avut cândva o altfel de viață și și-a dorit să îi ajute sa redevină, măcar în fotografii, ceea ce au fost sau ceea ce și-ar fi dorit să fie și nu au reușit: polițiști, bucătari, cercetători, mineri, militari, medici sau artiști. Deşi părea un proiect imposibil de realizat, pentru că nimeni nu voia sa aibă de-a face cu astfel de persoane şi nu era uşor să obţină costumele necesare şedinţei foto, Horia a reușit cu ajutorul Cătălinei, soţia sa.

Cătălina Manolache, soţia lui Horia: „Rolul meu în proiectele lui Horia a fost pe partea de make-up. În proiectul Prinţ şi cerşetor i-am transformat pe oamenii străzii în ceea ce ei şi-au dorit. Iniţial Horia a vrut să apeleze la un profesionist, însă nimeni nu a fost doritor să participe, aşa că am fost ajutorul lui de nădejde pe partea asta.”

Despre proiectul Prinţ şi cerşetor s-a vorbit chiar şi în cunoscuta publicaţie online Huffington Post. Însă Horia îşi dorea să facă pentru oamenii străzii mai mult decât simple fotografii. Astfel că odată întors în România, a continuat proiectul, dar a schimbat reţeta. Mai mulţi artişti şi actori din ţara noastră au devenit, pentru câteva ore, oameni ai străzii.

Cristina Bălan, artistă: „Când am auzit despre ce e vorba am zis: wow, vreau! Asta este o chestie care mă defineşte pe mine, nu înţeleg aroganţa. Aroganţa care apare în cazul oamenilor care poate au reuşit în viaţă, s-au îmbogăţit, au parvenit şi aşa mai departe, nu înţeleg de ce să fii arogant când viaţa îţi poate da o palmă, în secunda următoare poţi să pierzi totul şi atunci cum ai rămâne cu nasul pe sus? Cel mai bine e să păstrezi un echilibru în viaţa asta.”

Pentru realizarea proiectului „Viaţa din sens opus”, fotograful Manolache a colaborat cu o asociaţie nonguvernamentală, care va distribui fondurile adunate către oamenii străzii.

Horia Manolache: „Mi-am dat seama că orice cauză, cât de nobilă ar fi, trebuie să aibă şi un mecanism care să atragă oamenii. Şi de aia am fotografiat oameni cunoscuţi din România, fiind de data asta conştient că şi noi avem mulţi oameni pe stradă, doar că nu îi prea vedem şi fiind conştient de asta am zis: hai să fac proiectul ăsta, am contactat SamuSocial şi am zis hai să facem împreună şi fondurile să se ducă la voi.”

Proiectele realizate de Horia si Cătălina Manolache pâna acum le-au oferit un strop de speranță oamenilor străzii, iar celorlalți, o lecție de viața.

Cătălina Manolache: „Din momentele petrecute cu oamenii străzii şi din poveştile lor am învăţat că viaţa este imprevizibilă şi că oricând ţi se poate schimba viaţa. Cred că în fond asta e o lecţie. Să priveşti viaţa cu optimism.”

Sursa: Digi24

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri