Sari la conținut

Nouă fotografi români au ajuns în finala celei mai mari competiţii de fotografie din lume

Remus Ţiplea şi-a descoperit pasiunea pentru fotografie în urmă cu şase ani. 

„Nu am făcut la început niciun fel de curs, nu am făcut nimic, nu am ştiut ce înseamnă compoziţie, ce înseamnă treimi, nici nu am ştiut cum se transformă fotografia în alb- negru,” povestește Remus Țiplea, fotograf.

Trei ani mai târziu, fotografiile sale macro, intitulate "Bulbucaţii", au fost postate pe site-ul Huffington Post. Lumea minusculă a insectelor redată în imagini a fost remarcată şi de alte publicaţii.

„Am avut norocul să fac un contract cu o agenţie media din Londra, m-au promovat şi ei cât au putut. S-a făcut mişto de Bulbucaţi că seamănă cu personajele din familia Simpson," spune Remus Țiplea.

Acum, Remus Țiplea este finalist la cea mai mare competiţie de fotografie din lume la categoria "Professional" cu setul de imagini numite "Ciurdarii". Acestea spun povestea unei familii sărace de romi ai cărei membrii au grijă, pe timp de vară, de animalele sătenilor.

"Pe mine m-a frapat modul lor de viaţă. Vin primăvara, îşi instalează cortul în mijlocul câmpului şi stau acolo până toamna cu căţel, cu purcel,” mai spune Remus Țiplea.

Tot la categoria "Professional", dar la o altă secţiune, figurează Oana Stoian cu setul de fotografii alb-negru "How to think inside a box".

"Este un fel de fabulă la adresa expresiei How to think outside the box. Îmi oferă expunere pe plan mondial şi e un motiv de mândrie pentru mine," zice Oana Stoian, fotograf.

Printre cei selectaţi este şi fotograful Laurian Ghiniţoiu.

"Am fost puţin surprins pentru că, până acum, mare parte din fotografiile de la categoria arhitectură erau foarte grafice, iar prezenţa umană lipsea destul de mult," precizează Laurian Ghiniţoiu, fotograf.

Alţi şase fotografi români participă la aceeaşi competiţie. Imaginile câştigătoare vor fi anunţate pe 22 aprilie.