Sari la conținut

VIDEO. Plimbări prin cele mai înalte clădiri din lume

Locurile situate la sute de metri înălţime atrag milioane de turişti anual. Burj Khalifa din Dubai are 829 de metri. Drumul până vârf durează doar un minut cu cel mai rapid lift din lume care merge cu 10 metri pe secundă - cam 3 etaje de bloc din România.

Se pot face chiar şi sporturi extreme, acel skydive, te arunci din vârful clădirii, cu o pelerină specială, gen Batman, şi bineînţeles planezi şi deschizi paraşuta”, spune Mircea Vladu, consultant în turism.

Turul turistic al clădirii durează aproximativ 30 de minute, costă 15 dolari şi pentru el este nevoie de rezervare cu cel puţin o lună înainte.

În interiorul Burj Khalifa sunt magazine de lux, locuinţe şi un hotel.

Tot în Asia poate fi vizitată clădirea Oriental Pearl TV Tower din Shanghai, care ajunge la 342 de metri fără antenă. Turnul are podea de sticlă transparentă, iar biletul de intrare costă 20 de dolari. De altfel, în Shanghai, un oraş cu tot atâţia locuitori cât are şi Bucureştiul, pe locul unor foste ferme se înalţă aproape 4.000 de zgârie-nori. Sunt de două ori mai mulţi decât în New York, spun consultanţii. Multe dintre turnuri pot fi admirate, de jos, de cei care fac o croazieră de 40 de minute pe râul Huangpu. Costă doar 9 dolari.

În SUA, ţara care a inventat construcţiile pe verticală, One World Trade Center din New York are 104 etaje şi 541 de metri înălţime.

Vorbind de New York, chiar dacă nu mai este în top 10, Empire State Building este în continuare cel mai vizitat zgârie-nori din America și unul dintre cele mai vizitate din lume”, spune Mircea Vladu, consultant în turism.

Bugetul total pentru o vacanţă într-unul din aceste oraşe ajunge şi la 2.000 de euro, bani în care sunt incluse transportul şi cazarea într-un hotel de 3 stele pentru 5 nopţi.