Sari la conținut

Luc Besson intră în istorie cu noul său film

„Valerian and the City of a Thousand Planets” urmărește aventurile a doi agenți spațiali care trebuie sa salveze planeta. „Planeta" în acest caz e de fapt o stație spațială imensă care s-a dezvoltat din primul satelit lansat de pe Pamânt. 700 de ani mai târziu, stația spațiala Alpha a devenit un fel de „arcă a lui Noe" intergalactică. Filmul are la bază o celebra bandă desenată franțuzească și este proiectul de suflet al regizorului Luc Besson.

Ideea de a face filmul i-a venit lui Besson în urmă cu 20 de ani, pe când lucra la „The Fifth Element". Jean-Claude Mézieres, desenatorul benzilor desenate, fusese adus pentru a lucra la designul personajelor şi lumilor fantastice din The Fifth Element.

Dane DeHaan și Cara Delevingne îi joaca pe cei doi salvatori de serviciu. Atunci când nu sunt prea ocupați cu misiunea, dar uneori chiar și în toiul bataliei, Valerian și Laureline se ocupa și cu altfel de aventuri.

Actorii principali sunt două alegeri îndraznețe pentru un blockbuster realizat independent care trebuie sa recupereze aproape 180 de milioane de dolari. Cara Delevingne e mai cunoscută ca supermodel, iar Dane DeHaan nu are tocmai fizicul, și nici vocea eroului de acțiune tipic.

Cei doi actori din rolurile principale nu prea seamană nici cu eroii din banda desenată, dar exista destulă chimie între ei, încât fanii să treacă cu vederea acest aspect. Iar Valerian devine simpatic tocmai prin contrast cu supereroii lucrați la sala care domina Hollywood-ul de câțiva ani încoace.

Dacă în prim-plan avem actori mai puțin cunoscuți, în rolurile secundare Luc Besson a distribuit câteva nume foarte sonore. Clive Owen joaca un comandant cu trecut suspect, cântarețul Herbie Hancock e ministrul apărării, iar Ethan Hawke face un rol mic, dar memorabil, ca proprietar de club de noapte. Club în care Rihanna, aici o extraterestră care poate lua orice forma, are propriul ei numar.

Valerian and the City of a Thousand Planets intra în istorie ca cel mai scump film făcut în afara Hollywood-ului. Dar asta nu înseamnă că nu exista destul Hollywood în film, și nu neaparat în sensul cel mai bun. Supranumit „cel mai hollywodian dintre regizorii francezi", Luc Besson a fost criticat în trecut pentru că neglijeaza narațiunea și personajele în favoarea spectacolului vizual. Se întâmpla și aici, dar cumva filmul reușește să se salveze pentru că oferă atât de multe de privit, încât firul epic devine secundar.
Valerian and the City of a Thousand Planets e un rollercoaster care o ia la vale chiar atunci când te pregăteai să te dai jos.

Pe aceeași temă