Luc Besson scapă de acuzațiile de viol. Un judecător a dispus încetarea cercetărilor

Data publicării:
luc besson face un gest cu mana
Justiția franceză dispune încetarea cercetărilor în cazul regizorului Luc Besson, acuzat de viol Foto: Profimedia Images

Un judecător de instrucţie din Paris a decis joi încetarea cercetărilor care îl vizau pe cineastul Luc Besson, acuzat în urmă cu trei ani de viol de actriţa olandezo-belgiană Sand Van Roy, un dosar emblematic pentru mişcarea #MeToo, informează AFP, preluată de Agerpres.

Magistratul a dat curs recomandării făcute de Parchetul din Paris, care ceruse la 8 octombrie oprirea acestei anchete judiciare intens mediatizate.

Luc Besson, în vârstă de 62 de ani, a fost unul dintre starurile franceze vizate de valul de acuzaţii formulate de numeroase femei care au afirmat public că au fost victime ale unor violuri sau agresiuni sexuale comise de bărbaţi influenţi, după punerea sub acuzare a producătorului american Harvey Weinstein, în octombrie 2017.

Luc Besson este autorul unor filme celebre precum „Le Grand Bleu”, „Nikita” şi „Al cincilea element”. Regizorul, care are cinci copii, este şi un influent om de afaceri, care s-a aflat la originea înfiinţării Cité du Cinema, complexul de studiouri cinematografice din nordul Parisului.

Actriţa Sand Van Roy a jucat în filmul „Valerian şi oraşul celor o mie de planete”, regizat de francez.

Procedura judiciară împotriva lui a demarat după ce aceasta a depus plângere pentru viol împotriva influentului regizor şi producător, în 18 mai 2018. S-ar fi întâmplat la o întâlnire pe care o avusese cu Luc Besson într-un hotel din Paris. Două luni mai târziu, actriţa a denunţat şi alte violuri şi agresiuni sexuale, care ar fi fost comise, conform dezvăluirilor ei, timp de doi ani, în cadrul unei „relaţii de control profesional” pe care ar fi avut-o cu Luc Besson.

Ce spune Luc Besson

Cineastul francez a contestat acuzaţiile formulate împotriva sa.

„Nu am violat niciodată în viaţa mea o femeie. Nu am ridicat niciodată mâna asupra unei femei. Nu am ameninţat niciodată o femeie. Nu am constrâns niciodată fizic sau moral o femeie, indiferent despre ce ar fi vorba”, a declarat Luc Besson în octombrie 2019.

„Regret că am avut o relaţie cu această tânără în condiţiile în care, într-adevăr, exista un raport de subordonare între noi, chiar dacă eu nu l-am considerat astfel”, a mai comentat cineastul francez.

El nu a fost pus oficial sub acuzare, ci doar plasat sub incidenţa unui regim mai puţin incriminant, cel de martor asistat, la 25 ianuarie, la finalul unei audieri îndelungate.

Cum a reacționat actrița Sand Van Roy

Plângerile actriței au fost însă clasate fără urmări legale, în februarie 2019, de Parchetul din Paris, care a spus că nu a putut documenta infracţiunea denunţată.

San Van Roy a contestat însă procedura desfăşurată de justiţia franceză, acuzând-o că a fost părtinitoare, incompletă şi „i-a distrus viaţa”.

Regizorul şi actriţa s-au confruntat o dată faţă în faţă, în decembrie 2018, într-un sediu al Poliţiei judiciare franceze, în timpul anchetei preliminare. Contrar dorinţelor exprimate de Sand Van Roy, cei doi nu au mai fost aduşi faţă în faţă în perioada următoare, după ce ancheta a fost încredinţată judecătorilor de instrucţie.

„Regret că am depus plângere, această ţară nu le protejează pe victimele unor oameni celebri”, a declarat actriţa într-un interviu acordat la jumătatea lunii noiembrie pentru postul public de televiziune din Franţa.

Joi, ea a anunţat pe Twitter că va depune o „plângere pentru uz de fals” împotriva magistratului care a pronunţat sentinţa de anulare a cercetărilor judiciare care îl vizează pe Luc Besson.

După denunţul formulat de Sand Van Roy, alte opt femei au făcut declaraţii pentru site-ul de investigaţii online Mediapart în legătură cu gesturi deplasate şi chiar agresiuni verbale care ar fi fost comise de regizor. Faptele reclamate erau în majoritatea lor deja prescrise.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri