Maia Sandu, ținta războiului informațional

Data publicării:
Rares Bogdan
Rares Bogdan
Europarlamentar și primvicepreședinte PNL
Agora Digi este un proiect editorial al Digi24.ro, o platformă unde sunt invitați să contribuie cu opinii, idei și comentarii cei mai importanți lideri politici, lideri de opinie, personalități marcante ale vieții publice. Rareș Bogdan este europarlamentar și prim-vicepreședinte al Partidului Național Liberal.
rares bogdan pe scena consiliului national al PNL tine un discurs inflacarat
Rareș Bogdan. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Nici nu se uscase bine tușul de la ștampilele de vot folosite în Republica Moldova în primul tur, că Maia Sandu devenise ținta războiului informațional. Mii de mesaje, comentarii, postări în care era acuzată că nu este prietena României au invadat mediul online. Unele, mai puține, aparțineau unor autori de bună credință, care intrau în unda de șoc a unor păpușari isteți, altele de la ticăloși cu simbrie sau de la mizerabili voluntari.

Campania de discreditare a Maiei Sandu, specularea unor mici erori de comunicare cauzate de presiunea teribilă pe care au traversat-o atât ea, cât și echipa de campanie au rolul de a transforma Prutul într-o frontieră de identitate, a inventa falii între cele două state. Înțeleg de ce: o problemuță care la precedentele alegeri fusese prilej de bancuri la Kremlin a devenit coperta unui dosar serios.

Căci ce pericol este mai mare pentru ursul ros de molii din est decât consolidarea direcției euro-atlantice a Republicii Moldova? După scutul de la Deveselu, care le-a omorât neuronii, deși este defensiv, un cap de pod al democrației exact în coaste le-a dat rușilor un azimut ferm: demolați-o pe Maia, virusați legătura cu România, dezbinați forțele pro-europene!

Atacarea președintelui ales este cea mai bună dovadă că frații de peste Prut n-au greșit. Dar în ciuda celor care bagă bățul prin gard, drumul a fost trasat, românii moldoveni au format masa critică și au vorbit: obiectiv, Europa!

Urmează luni grele, căci Parlamentul îi este ostil doamnei Sandu, fiind dominat de Partidul Socialist și forțele politice-satelit. Dar are un aliat: cetățenii onești, care nu l-au iertat pe Igor Dodon pentru că a numit electoratul din Diaspora (adică familiile lor!!) unul „paralel". În ce măsură se va repeta victoria de duminică, în cazul unor alegeri parlamentare anticipate, este greu de spus, dar nu e imposibil.

Ar fi de sperat, însă, ca forțele pro-europene să vadă dincolo de orgolii, căci o alianță puternică poate folosi fereastra de oportunitate. Aceasta s-a deschis acum și am senzația că, dacă nu e folosită, se va închide, urmând o perioadă frământată pentru Republica Moldova.

Este „acum, ori niciodată"!
Departe de mine să dau lecții politicienilor frați. Vorbesc doar din experiența mea de jurnalist și tânăr politician, care mi-a arătat că fărâmițarea electoratului sănătos poate avea consecințe crâncene pentru țară. O știu și domniile lor. Republica Moldova traversează un moment astral și nu trebuie ratat.
Cred că determinarea Maiei Sandu de a scoate justiția din zodia lui Plahotniuc, Dodon & Co este reală. Fără o justiție independentă, fără magistrați care să nu fie timorați, șantajați, terorizați, ajutoarele care vor veni din Uniunea Europeană vor fi suspendate din nou, așa cum s-a mai întâmplat.

Iar alegătorii vor justiție, nu corupție! Vor un viitor! Frații moldoveni au priceput că „o țară ca afară" este posibilă, dar asta înseamnă apropierea de România, UE și NATO. Primul pas a fost făcut. Felicitări, draga noastră Maia!

Partenerii noștri