Sari la conținut

Octav Bjoza, ameninţat cu moartea 

55 de mesaje şi peste 30 de apeluri vocale a primit Octav Bjoza de la începutul anului trecut şi până astăzi, de la un bărbat care susţine că este medic cardiolog în Cluj-Napoca.

S-a ajuns până la ameninţări cu moartea, de genul: îţi dăm foc la casă, îţi crăpăm capul, angajăm racheţi moldoveni, ca să te lichideze. Toate sunt semnate de un aşa-zis ofiţer revoltat, care îşi zice când Dumitraşcu, când Burada”, a povestit Octav Bjoza. 

Octav Bjoza este convins că ameninţările au legătură cu felul în care foştii deţinuţi politic din România sunt trataţi în continuare de autorităţi. Un reporter de la Digi24 Braşov a reuşit să ia legătura cu persoana de pe numărul căreia Octav Bjoza ar fi ameninţat.

Discuţie reporter - persoana care a răspuns la telefon
R: „Domnul Bjoza, îl cunoaşteţi?”

P: „Da, sunt doctor cardiolog Ivănescu! Îl cunoaşteţi pe domnul Bjoza? Eu ştiu că are mari necazuri. Toți sunt revoltaţi, că vin la mine, la cabinet, la cardiologie şi toţi sunt foarte revoltaţi pe acest individ”. 

Ceilalţi membri ai Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politic au propriile teorii.

„După cum se exprimă şi ceea ce face, cred că tot un fost deţinut sau o persoană care a fost cu domiciliu obligatoriu", spune Dan Despan, membru în Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici. 

„Faptul că e preşedinte şi faptul că el cere, că a spus că se vor dubla indemnizaţiile şi că indemnizaţiile nu s-au dublat, şi că este un mincinos...”, declară Ştefan Copăla, fost deţinut politic.

În iulie 2014 Octav Bjoza a depus plângere la poliţia din Ghimbav, iar aceasta a ajuns într-un final la Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov. Până acum, susţine fostul deţinut politic, autorităţile nu au luat nicio măsură.

„Soluţia a fost una de clasare, întrucât probele administrate în cauză nu au confirmat plângerea depusă”, a precizat Raluca Mirică, procuror Parchetul de pe Lângă Judecătoria Braşov. 

Octav Bjoza susţine că o simplă procedură de interceptare şi localizare a telefonului de pe care este sunat ar rezolva problema, dar că autorităţile nu sunt interesate de cazul său.

Cu toate acestea, soluţia Parchetului nu este încă definitivă. Preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici are posibilitatea să formuleze plângere împotriva soluţiei de clasare la prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov.

Reporter: Sorina Secelean
Operator: Răzvan Rădache