Sari la conținut

Zoo Braşov, inaugurată după patru ani de reabilitări

Primii care au călcat pragul grădinii zoologice au fost copiii de la o şcoală din cartier. Micii exploratori au fost încântaţi de ce au văzut.

"Am fost acum un an, doi, ultima oară. A meritat aşteptarea", spune un copil.

Până acum, proiectul a înghiţit mai bine de 31 de milioane de lei. Grădina zoologică a fost extinsă de la 4 la 10 hectare, spaţiile destinate animalelor şi căile de acces de la o zonă la alta au fost modernizate, au fost construite, de asemenea, un observator pentru păsări şi locuri de joacă pentru copii.

"Ne-am axat ca fiecărui animal să i se respecte habitatul de provenienţă, elementul esenţial a fost atât siguranţa celor care întreţin grădina zoologică, cât şi crearea unui ambient mai aparte faţă de grădinile zoologice existente în prezent în ţară", a spus Ioan Vulcan, directror firmă de construcţii.

Cu toate astea, nu toate obiectivele construite pot fi vizitate. Încă nu au fost finalizate se numără spitalul veterinar şi planetariumul. Construcţiile sunt gata, însă aici nu există deocamdată decât un singur cabinet veterinar, iar amenajările interioare la planetarium nu sunt încă gata.

În aceeaşi situaţie este şi clădirea pentru reptile şi păsări exotice.

"Clădirea trebuie amenajată şi din punctul de vedere al controlului umidităţii, al căldurii. Avem şi ţarcuri pe care nici nu le-am executat încă, dacă vă uitaţi în partea de nord, în pădurea respectivă se mai pot construi ţarcuri", a spus Dumitru Daneş - director Zoo Braşov.

Nici angajaţi nu sunt suficienţi deocamdată. Organigrama prevede 49 de posturi, din care doar 36 sunt ocupate. Administratorii spun, însă, că la un grad de ocupare de 70%, cât are grădina zoologică în prezent, angajaţii vor face faţă.

"Salariile sunt mai mici, aşa, ca şi problemă, dar mizăm pe faptul că se vor angaja oameni care vor iubi în primul rând animalele", a declarat George Scripcaru - primarul Braşovului.

Grădina Zoologică din Braşov găzduieşte 54 de specii de animale. Multe dintre ele, însă, au îmbătrânit, aşa că administratorii aşteaptă ca parcul zoo să fie dotat cu noi specii.