JURNAL DE FESTIVAL. Teatru, muzică şi poezie în cea de-a şaptea zi a Festivalului Shakespeare 

Data publicării:
300414 jurnal festival

Spectacole memorabile, filme, expoziţii, lansări de carte şi concerte. Şi, ca la fiecare ediţie, o temă de gândit şi de imaginat - anul acesta, „Shakespeare al tuturor”. În această idee, ziua de marţi, cea de-a şaptea, a adus spectacole şi în alte oraşe ale ţării.

În Craiova, programul a debutat cu un eveniment special - decernarea titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Craiova profesorului Michael Dobson de la Universitatea din Birmingham, director al Institutului Shakespeare.

Admir foarte mult colaborarea dintre teatru şi universitate, care se întâmplă demult în Craiova, şi încerc să fac acelaşi lucru în Stratford. Am ajutat Biblioteca Universităţii din Craiova să organizeze Shakespeare Corner, trimiţând cărţi şi încercând să aflăm care sunt nevoile studenţilor.”, a spus Michael Dobson, directorul Institutului Shakespeare, Marea Britanie.

Momentul a fost urmat de inaugurarea Shakespeare's Corner, primul de acest fel din România, posibilă şi prin donaţia profesorului Michael Dobson.

Este un eveniment deosebit de important şi mă bucur că acesta se desfăşoară la Craiova. Faptul că Shakespeare Institute a fost interesat de acest eveniment este un lucru deosebit şi avem promisiunea că ne vor ajuta în continuare, atât Shakespeare Institute, cât şi British Council din România”, a precizat lect. univ. dr. Mihai Coşoveanu,

De la ora 18:00, publicul a fost invitat la o întâlnire fermecătoare cu muzica şi poezia. Timp de 45 de minute, scena a devenit spaţiul de desfăşurare a poveştii de iubire dintre zeiţa Venus şi muritorul Adonis. O poveste pe care am aflat-o de la Valentina Zaharia, actriţă a Teatrului Mignon din Bucureşti şi câştigătoare a mai multor premii de interpretare. Publicul s-a lăsat cucerit de personajele profund dramatice... fie şi numai pentru o clipă.

Venus şi Adonis, o poveste despre fragilitatea unei iubiri prezentate pe note de chitară. Un spectacol – recital care a purtat publicul dincolo de timp şi spaţiu, într-un mod fermecător şi vibrant. 45 de minute despre cum încearcă iubirea să se ascundă, să nu fie mistuită de măreţia propriului destin tragic. O experienţă oferită publicului de Valentina Zaharia, povestitor, Venus şi Adonis deopotrivă.

E foarte dificil, pentru că nu ştii cum să te redresezi atunci când simţi că lucrurile poate că nu merg atât de bine pentru că nu ai partener, dar e şi o satisfacţie atunci când, dacă adresezi o întrebare cuiva din public sau o ochiadă sau o tiradă, omul de acolo îţi răspunde şi te poţi încărca de acolo”, a spus Valentina Zaharia, actriţă.

De la ora 20:00, cortina s-a ridicat din nou pentru a aduce pe scenă spectacolul Iulius Caesar, în interpretarea actorilor Teatrului Dramatic din Erevan şi în viziunea regizorului Armen Khandikyan. Una dintre tragediile shakespeariene inspirate din istoria Romei Antice, care expune, fără să condamne ori să dea verdicte, mecanismele manipulării.

Spectacolul Iulius Caesar, în regia lui Armen Khandikyan, vorbeşte despre cum sunt făcuţi dictatorii sau idolii şi despre cum este fabricată fobia colectivă. Un spectacol captivant, dinamic şi provocator.

Am auzit despre Festivalul Internaţional „Shakespeare” organizat la Craiova. Mi s-a spus că este cel mai faimos din Europa, iar acum sunt sigur de acest lucru (...) Nu am apucat să văd decât două reprezentaţii până acum, dar pot să spun că este vorba despre teatru de calitate.”, a spus Armen Khandikyan, regizor.

Mâine, de la ora 10:00, Consiliul Judeţean Dolj găzduieşte sesiunea de shakespeareologie organizată în colaborare cu Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru, urmată, de la ora 15:00, de Conferinţa Internaţională Shakespeare. De la ora 18:00, Opera Română Craiova invită publicul la spectacolul „Othello”, în regia lui Rareş Zaharia. Programul zilei de joi se va încheia cu „Hamlet”, în regia lui Laszlo Bocsardi, jucat de la ora 21:00 de Teatrul „Tamasi Aron din Sfântu Gheorghe şi Teatrul Cetăţii din Gyula.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri