Sari la conținut

"Rinocerii", spectacol memorabil la Craiova  

„Cel mai important regizor american", aşa cum l-a numit chiar Eugen Ionescu, se află la Craiova pentru un spectacol teatral excepţional. Scena Teatrului Naţional “Marin Sorescu” va găzdui în curând "Rinocerii", o montare inedită ce poartă marca regizorului american şi o interpretare desăvârşită a trupei Naţionalului din Bănie.

Prezenţa în Bănie a reputatului regizor, unul dintre giganţii teatrului mondial, nu este o premieră. Alte două producţii ale sale au fost jucate pe scena Teatrului Naţional „Marin Sorescu", în cadrul Festivalului Internaţional „Shakespeare". Dar este pentru prima dată când Robert Wilson, pe care Eugen Ionescu l-a numit cândva „cel mai important regizor american", montează un spectacol în România, la Craiova.

“Ionesco a spus atunci, din nou, că „Wilson va fi cel în măsură să-mi pună în scenă piesele", pentru că de multe ori a fost înţeles greşit. Dar, până acum, nu am făcut-o. Iar apoi, când mi s-a propus să montez această piesă, „Rinocerii", m-am gândit că poate a venit timpul şi este locul potrivit, în România, să creez un spectacol aici”, a spus Robert Wilson, regizor.

O montare spectaculoasă, ca de altfel toate spectacolele semnate de Robert Wilson, într-o interpretare cu desăvârşită forţă artistică, a trupei Naţionalului craiovean.

“Fără îndoială, va marca o dată în istoria nu numai a teatrului craiovean, ci în istoria teatrului românesc, pentru că e pentru prima dată când un creator de forţa, originalitatea şi valoarea lui Robert Wilson lucrează în această zonă a Europei, în România, în Oltenia, în municipiul Craiova, la Teatrul Naţional Мarin Sorescu”, a precizat Mircea Cornişteanu, directorul Teatrului Naţional „Marin Sorescu" din Craiova.

Cel mai mare proiect teatral al Naţionalului craiovean. Asta înseamnă montarea magistrală a regizorului Robert Wilson. Un spectacol de văzut, de înţeles, de trăit, o piesă de care publicul se va ataşa, pentru că se întâmplă foarte uman şi adevărat, vreme de două ceasuri.

“Ionescu a scris pentru mintea umană care va evolua până a accepta contrariul, contradicţia care există permanent în universul lui. Şi Bob Wilson este, zic, cel mai în măsură să mărturisească acest lucru, pentru că el nu se ocupă să dea mesaje, ci să pună lucruri contradictorii împreună”, a spus actorul Claudiu Bleonţ.

Rinocerii” în viziunea lui Robert Wilson, înseamnă o lume ţesută pe scenă de o minte profundă şi pătimaşă, într-o nouă viziune, autentică şi provocatoare. Cu nesfârşite culori, cuvinte, sunete şi sensuri. Un spectacol prin care Teatrul Naţional “Мarin Sorescu” va scrie o nouă pagină de istorie. Sunt programate cinci avanpremiere, pe 27, 28, 29, 30 iunie şi 1 iulie. Premiera se joacă în data de 2 iulie, iar următoarele două reprezentaţii pot fi văzute pe 3 şi 4 iulie.  

Pe aceeași temă