Maternitatea din Galaţi a rămas fără vaccinuri. Imunizarea bebeluşilor se va face abia în luna iulie

Data publicării:
picioruse copil

La Galaţi nu mai există pe stocul Direcţiei de Sănătate Publică niciunul dintre cele două vaccinuri necesare pentru nou născuţi. Dozele s-au epuizat în urmă cu şapte zile, iar reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun că problema va fi rezolvată abia la finalul lunii iulie.

Valentin Boldea - purtător de cuvânt DSP Galaţi: "Tot comunicatul Ministerului Sănătăţii precizează că această întârziere în livrarea vaccinurilor se datorează lipsei acestora de pe piaţă, ca urmare a imposibilităţii producătorilor de livrare a acestor produse."

Deşi vaccinurile se administrează în primele zile viaţă, autorităţile sanitare susţin că o întârziere a imunizării cu 30 până la 45 de zile, nu implică riscuri pentru nou născuţi.

Totuşi, părinţii care vor să-şi imunizeze bebeluşii pot cumpăra vaccinurile din farmacie, însă preţurile nu sunt la îndemâna oricui.

Florina Bonifate - preşedinte Colegiul Farmaciştilor Galaţi: "În privinţa vaccinurilor, doar pentru hepatită ar putea găsi în farmacie. Orientativ ca preţ ar fi în jur de 90 şi ceva de lei."

În schimb, medicii de la maternităţile din Galaţi se lovesc de o altă problemă, din ce în ce mai frecventă. Refuzul unor părinţi de a-şi vaccina copiii. La Galaţi s-au născut de la începutul anului până acum aproximativ 3 000 de copii, iar peste 200 nu au fost vaccinaţi deloc.

Valentin Boldea - purtător de cuvânt DSP Galaţi: "Refuz care în momentul de faţă se ridică undeva la un procent cuprins între 5 şi 10 la sută din totalul nou născuţilor. Motivaţiile sunt diverse, dar sunt şi părinţi care nu motivează în niciun fel, dau declaraţie pe propria răspundere."

Rerprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun că se va face o redistribuire a vaccinurilor care se găsesc, în surplus, la Direcţiile Sanitare din ţară.

Reporter: Adrian Obreja
Operator: Liviu Hagiu

Editor web: Dana Costache 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri