Condiții stricte pentru atestarea produselor tradiționale

Data publicării:
HILITA 2

Gospodarii din Hilița s-au unit într-o mică asociație. Visul lor a fost să vândă produsele în cât mai multe locuri din țară. Au fost primii din județ care au obținut atestat de produse tradiționale pentru trei produse - gem, dulceață și compot de cireșe. "Am produs 7.850 de borcane. Anul ăsta ne-am planificat să atingem ținta din proiect de 10.000 de borcane. Le vindem la târguri, la expoziții dar ne propunem să ajungem și pe piața din străinătate," a explicat Constantin Străinu, directorul Asociației Pomiviticole Hilița.

Producătorii autohtoni vor avea însă probleme dacă vor să-și autentifice marfa. Vor fi nevoiți să obțină și o atestare a rețetei. Cei din Hilița spun că nu folosesc niciun fel de aditiv, nici un fel de conservant așa că o autentificare a rețetei se va face foarte ușor. "În afară de fructele din zonă și zahăr nu mai punem nimic în ele. Dacă am încerca să o prelucrăm și să punem conservanți, geluri, atunci nu ar mai fi tradițională. Ar fi ceva industrial," a spus Dan Herea, vicepreședintele Asociației Pomiviticole Hilița.

Rețeta este păstrată în mare secret de cei 14 gospodari membri ai asociației. Legenda spune că primele borcane cu dulceață au fost făcute acum câteva sute de ani. Doi bătrâni, fără urmași, împărțeau dulceață tuturor copiilor din sat. De atunci gemurile și dulcețurile din Hilița sunt renumite. Pe asta vor pune accent și localnicii atunci când vor cere autentificarea rețetei.

Condiţii de atestare produse tradiţionale

- trebuie fabricat pe teritoriul României 
- nu trebuie să aibă în compoziție aditivi alimentari
- materia primă trebuie să fie locală
- rețeta trebuie să fie transmisă de generații

Directorul asociației spune că în acest an nu vor fi reautentificate doar cele trei sortimente: "Vrem să atestăm dulceața de nuci verzi, de cireșe amare, de vișine, caise, căpșuni, de prune fără zahăr pentru că este cerut la piața și compot fără zahăr."

În acest moment la Ministerul Agriculturii sunt înregistrate doar 30 de produse tradiționale. Asta la cinci luni de la intrarea în vigoare a noilor cerințe. Anul trecut erau peste 4.400 de produse atestate. Cei care doresc să-și înregistreze produsele, fie că sunt de panificație, produse de lapte, băuturi sau bunuri obținute din legume și fructe au timp până în septembrie să depună dosarele. Trebuie să facă dovada că bunurile sunt naturale iar rețetele folosite sunt originale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri